Τη λίστα με την κατάταξη των καλύτερων Νομικών Σχολών στον κόσμο για το 2023 δημοσίευσε πρόσφατα ο οργανισμός QS World University Rankings , ο οποίος αποτελεί την πλέον αξιόπιστη και γενικώς αποδεκτή αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων παγκοσμίως.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται σταθερά η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard με 99.8 βαθμούς, στη δεύτερη ακολουθεί η Νομική του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (98) και στην τρίτη θέση η Νομική του Πανεπιστημίου του Cambridge (97,1).

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων του Yale (θέση 4 με 93,8), του Stanford (θέση 5 με 93,4), του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (θέση 6 με 91,6) , του LSE (θέση 7 με 89,9), τoυ Columbia ( θέση 8 με 89,7), της Καλιφόρνια, Berkeley UCB (θέση 9 με 88,9), και του Πανεπιστημίου του Σικάγο (θέση 10 με 87,9) .

Στην πρώτη 20άδα βρίσκονται οι Νομικές Σχολές του UCL (14η θέση με 83,8) του King’s College (15η θέση με 83,4) και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (17η θέση με 82,2).

Από τις 10 κορυφαίες νομικές σχολές στον κόσμο, οι 7 είναι στις ΗΠΑ και οι 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την Ε.Ε. στην 18η θέση βρίσκεται η Νομική του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne και στην 23η η Νομική του Πανεπιστημίου του Leiden, στην Ολλανδία.

Την πρώτη Γερμανική Νομική Σχολή συναντάμε στην 39η θέση και είναι αυτή του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, ενώ στη θέση 47 βρίσκεται η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου Ludwig-Maximillians και στην θέση 63 η Νομική του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

Από τις Νομικές Σχολές της Ελλάδας , στον κατάλογο του QS βρίσκονται αυτές των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2023 η Νομική Αθηνών υποβιβάστηκε στην κατηγορία των θέσεων 301-350, όπου είναι και η Νομική του ΑΠΘ, σε σχέση με το 2022 όπου βρισκόταν στις θέσεις 251-300.

Το σύστημα αξιολόγησης QS περιλαμβάνει τις παγκόσμιες συνολικές και θεματικές κατατάξεις που αξιολογούν τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου με τη μελέτη 48 διαφορετικών μαθημάτων και πέντε σύνθετων τομέων διδασκαλίας, σε πέντε ανεξάρτητες περιφέρεις (Ασία, Λατινική Αμερική, Ευρώπη και Κεντρική Ασία, Αραβική Περιφέρεια και BRICS).

Αποτελώντας τη μόνη διεθνή κατάταξη που έλαβε την έγκριση της IREG (Ιnternational Ranking Expert Group), η κατάταξη της QS θεωρείται ως μία από τις τρεις πιο ευρέως διαδεδομένες πανεπιστημιακές βαθμολογίες στον κόσμο, μαζί με την Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Κατάταξη των Πανεπιστημίων και την Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων Ανώτατης Εκπαίδευσης των Times. [ Πηγή :www.legalnews24.gr]

Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ