Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα αυξημένα επίπεδα ραδιενεργού καισίου (Cs-137) που εντοπίσθηκαν κοντά στα σύνορα με την Ρωσία στην Αρκτική οφείλονται πιθανότατα σε δασική πυρκαγιά που σημειώθηκε κοντά στο Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, όπου είχε σημειωθεί το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο.
Η Νορβηγική Αρχή για τη Ραδιενέργεια και την Πυρηνική Ασφάλεια (DSA) ανέφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση ότι μετρήσεις που είχε κάνει έδειξαν «πολύ χαμηλά» επίπεδα ραδιενεργού καισίου στα Σβάνχοβντ και Βικσγιοεφγιέλ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική.
Η αρχή, προσθέτει στην ανακοίνωση της, ανίχνευσε αυξημένα επίπεδα ραδιενεργού καισίου (Cs-137) στο Σβάνχβοντ την περίοδο 9-16 Σεπτεμβρίου και στο Βικσγιοεφγιέλ στο διάστημα 5-12 Σεπτεμβρίου, αλλά τα επίπεδα δεν εξέθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπους ή το περιβάλλον.
«Η DSA βρίσκει πάντα καίσιο σε όλους τους σταθμούς φίλτρων αέρα στη Νορβηγία, και αυτό συχνά προέρχεται από ανάδευση σκόνης από παλιές καταπτώσεις από το ατύχημα του Chernobyl», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση.