Ένταση προκλήθηκε στο δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι όταν στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ηλικιωμένος που στη φονική πυρκαγιά έχασε την κόρη του και η Πρόεδρος δεν τον άφησε να μιλήσει, ούτε του έκανε καμία ερώτηση, παρά έδωσε το λόγο για ενδεχόμενες ερωτήσεις στην εισαγγελέα και τους συνηγόρους.
Κλαίγοντας και φωνάζοντας ο κ. Άγγελος Σιαπκαράς είπε στην Πρόεδρο:
«Αισθάνομαι πως βρίσκομαι στο λάθος μέρος , όπως βρέθηκε και η κόρη μου στο λάθος μέρος και με τους λάθος ανθρώπους να πρέπει να διαχειριστούν την κατάσταση. Αυτή ήταν η ατυχία της. Αυτοί που έπρεπε , δεν έκαναν τίποτα!», είπε ξεσπώντας ο μάρτυρας.
Πρόεδρος: Γιατί το λέτε αυτό;
Μάρτυρας : Γιατί δεν με αφήνετε να μιλήσω…
Πρόεδρος : Βεβαίως να μιλήσετε..
Μάρτυρας: Δεν με αφήσατε. Είμαι μεγάλος άνθρωπος . Μπορεί να μην μπορέσω να ξαναμιλήσω για το παιδί μου, να μην προλάβω. 140 βήματα από την θάλασσα χάθηκε.Τα μετράω κάθε χρόνο στο μνημόσυνο. Καταλαβαίνετε τι σας λέω; Όλοι αυτοί δεν έσωσαν ούτε έναν άνθρωπο. Είναι άσχετοι με την δουλειά τους , με το καθήκον που έχουν και τους προβιβάζουν κιόλας. Δεν έχει πάει κανένας τους φυλακή και τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον. Και εμείς διαλυθήκαμε. Μετά από εννιά μέρες μας έστειλαν ένα φέρετρο σκεπασμένο. Δεν ξέρω καν τι είχε μέσα. Ο αδελφός της πήγε την επομένη και μάζευε τα κόκκαλα της αδελφής του. Υπήρξε παντελής έλλειψη κάθε έννοιας κράτους. Εσείς όμως αν θέλετε, έχετε τον τρόπο. Εσείς μπορείτε και πρέπει να προσπαθήσετε να μας καταλάβετε και να αποδώσετε δικαιοσύνη είπε καθηλώνοντας ο κ. Άγγελος, ενώ παράλλληλα εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Νωρίτερα, είχε καταθέσει στη δίκη ο Άρης Χερουβείμ που από την αποφράδα 23η Ιουλίου 2018 μετρά 4 βαριές απώλειες, τη μητέρα του, την αδερφή του και τις 5χρονες διδυμες ανιψιές του.
«Η οικογένειά μου και στις έξι και στις έξι και τέταρτο να είχε ενημερωθεί, θα είχε σωθεί. Ξεκίνησαν να φύγουν στις έξι και μισή και κατευθύνθηκαν προς τον λόφο. Λίγο μετά, καιγόντουσαν μαζί με ένα ζευγάρι που προσπαθούσε να φύγει.Την ώρα που καιγόντουσαν οι δικοί μου και το ζευγάρι ήταν η πρώτη φορά που το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής επικοινώνησε με τον Δήμο Μαραθώνα.
Τόση ώρα μετά την έναρξη της φωτιάς. Υπάρχει ηχητικό που αστυνομικοί ενημερώνουν ότι “υπάρχει πρόβλημα στον οικισμό Ζούγκλα” και δεν κινήθηκε κανείς. Την επομένη τα σώματα καίγονταν και ξανάπαιρναν συνέχεια και όταν κάποιοι είπαν σε πυροσβέστες να τα σβήσουν απάντησαν “τι να σβήσουμε τώρα;” Πήρα τις σορούς άσπρες γιατί τις έσβησαν με τον πυροσβεστήρα του αυτοκινήτου διασώστες» είπε συγκλονίζοντας ο κ. Χερουβείμ που στην κατάθεσή του περιέγραψε εικόνες χάους, αλαλούμ, απόλυτης ασυνεννοησίας και ολιγωρίας των αρχών.
«Ούτε αρκετούς σάκους για τους νεκρούς δεν έστειλαν. Τσακώνονταν οι πυροσβέστες γιατί δεν έφταναν οι σάκοι για τις σωρούς. Αυτοί οι άνθρωποι που κάηκαν στην περιοχή που την λέμε “Ζούγκλα “, ήταν ξαπλωμένοι, αφημένοι στον δρόμο μέχρι την επόμενη στις επτά το πρωί γιατί οι αρμόδιοι έπρεπε πρώτα να κάνουν σύμβαση με συγκεκριμένο γραφείο Τελετών. Έχουν περάσει έξι χρόνια και δεν μάθαμε γιατί δεν βρίσκεται εδώ η Αστυνομία, γιατί δεν βρίσκεται εδώ το Δασαρχείο. Δεν μάθαμε γιατί δεν συζητήθηκε ποτέ στην Βουλή η μήνυση που καταθέσαμε κατά των τότε υπουργών Τόσκα και Σκουρλέτη»
Ο κ. Χερουβείμ που στη δίκη παρίσταται ως κατήγορος για τη μητέρα του και την αδερφή του και όχι για τις ανηψιές του, καθώς αν και είναι ο μοναδικός συγγενής των δύο κοριτσιών που χάθηκαν δεν έχει δικαίωμα παράστασης λόγω του τρίτου βαθμού συγγένειας ( ο νόμος επιτρέπει για πρώτο και δεύτερο βαθμό), επεσήμανε ότι η Πυροσβεστική είχε πλήρη εικόνα για την επικινδυνότητα της φωτιάς από τις 17.15. «Ήξεραν επομένως πως κινδύνευε κόσμος. Και κανένας δεν κάνει τίποτα.. Ξέρανε τι πάει να γίνει και γι’αυτό δεν αναλάμβανε κανένας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χερουβείμ και συμπλήρωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε στις τέσσερις το απόγευμα και όχι στις 16.41, όπως εμφανίζεται από την Πυροσβεστική.
«Στον ίδιο χρόνο, σε πενήντα λεπτά απομάκρυναν κόσμο από την Κινέτα. Δεν έκαναν οργανωμένη απομάκρυνση εκεί. Τους ειδοποίησαν με περιπολικά να φύγουν. Στο Μάτι δεν έγινε τίποτα! Ούτε καμπάνα δεν χτύπησε. Στο πρώτο δικαστήριο όταν ρωτήθηκε στέλεχος της Πυροσβεστικής γιατί δεν χτύπησαν καμπάνες και είχε απαντήσει ” γιατί γιορτή είχαμε;”. Ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός δεν ήρθαν, έτσι για τα μάτια του κόσμου, στην περιοχή ούτε εκείνη την μέρα, ούτε την επομένη» κατέληξε ο μάρτυρας που ανέφερε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να εκπροσωπήσει και τις νεκρές ανιψιές του.
Αύριο εξετάζονται οι τελευταίοι μάρτυρες και το δικαστήριο θα επανέλθει στις 26 Αυγούστου.