«Το θέμα που απασχόλησε τον κ. Ντογιάκο, είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής δικαιοσύνης, δηλαδή οι βραδείς ρυθμοί απονομής της» ανέφερε ο επίτιμος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Μαρκής, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της ομιλίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με την οποία κάλεσε τους συναδέλφους του για ριζική αλλαγή νοοτροπίας και αύξηση της ατομικής ευθύνης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο κ. Μαρκής, εξέφρασε την άποψη ότι ξεκάθαρα η αργή απονομή δικαιοσύνης, αποτελεί τη βασική παθογένεια της. «Το πρόβλημα έχει πολλές παραμέτρους. Ο κ. Ντογιάκος προτίμησε χθες, δεδομένου ότι απευθυνόταν σε ένα μεγάλο αριθμό εισαγγελέων να ασχοληθεί με την ευθύνη των εισαγγελέων και των δικαστών ως προς το πρόβλημα και να ζητήσει κατά κάποιο τρόπο την αλλαγή νοοτροπίας. Είναι μια νοοτροπία που στέλνει πολύ εύκολα υποθέσεις στο ακροατήριο, με αποτέλεσμα την υπερπληθώρα των υποθέσεων, που το σύστημα όπως είναι οργανωμένο να μην μπορεί να το αντιμετωπίσει και έτσι δημιουργείται όλη αυτή η ιστορία, την οποία οποιοσδήποτε πολίτης είχε την ατυχία να εμπλακεί σε μια δικαστική υπόθεση με οποιαδήποτε ιδιότητα, είτε ως κατηγορούμενος, είτε ως μάρτυρας, είτε ως μηνυτής, το βιώνει στο πετσί του, δηλαδή τις επανειλημμένες αναβολές, τις καθυστερήσεις και την μετά από πάρα πολλά χρόνια εκκαθάριση της δικαστικής του υπόθεσης» επισήμανε ο κ. Μαρκής.
«Επειδή είναι πολύ πιο εύκολο το να παραπέμπεις κάποιον στο ακροατήριο από το αιτιολογημένα να αρχειοθετήσεις μια υπόθεση, πάρα πολλοί εισαγγελείς, ίσως να είναι και η πλειοψηφία, στέλνουν πολύ εύκολα μια υπόθεση στο ακροατήριο και το ότι είναι έτσι, φαίνεται από το γεγονός ότι στατιστικά περίπου το 60%, ίσως και περισσότερο, των αποφάσεων που τελικά εκδίδουν τα δικαστήρια είναι αθωωτικές» συμπλήρωσε ο επίτιμος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Επιπλέον, προσέθεσε ο κ. Μαρκής, είναι οι νοοτροπίες και άλλων εμπλεκομένων στο χώρο της δικαιοσύνης, όπως των δικηγόρων, ενώ σημείωσε ότι «είναι ενδεχομένως και οι διαδικασίες που είναι καθορισμένες και έχουμε τόσο συνηθίσει στο να τις τηρούμε ώστε οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για αλλαγή τους, να προκαλεί αντιδράσεις».
«Από αυτές όλες τις αιτίες του προβλήματος, ο κ. Ντογιάκος προτίμησε να ασχοληθεί συγκεκριμένα με το πρόβλημα που ανακύπτει από τον τρόπο λειτουργίας των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκής και υποστήριξε πως στο εσωτερικό της δικαιοσύνης, στο σύνολο του νομικού συστήματος, δεν είναι ομόφωνες οι απόψεις για τις λύσεις που θα έπρεπε να δοθούν για να επιλυθεί το πρόβλημα.