Οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε άδεια εξόδου για προσωπικούς λόγους ο 42χρονος ισοβίτης Θεόδωρος Θεοφάνους και κατάφερε να δραπετεύσει μοιραία τίθενται υπό το μικροσκόπιο.
Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή, λόγω και των εγκλημάτων που είχε διαπράξει ο Θεοφάνους. Όπως προκύπτει από τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση, ο ισοβίτης είχε λάβει άδεια για να επισκεφτεί οικεία του πρόσωπα στην Πάφο υπό τη συνοδεία τριών μελών της Μονάδας Μηχανοκίνητης Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) και τεσσάρων σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Οι πληροφορίεςαναφέρουν ότι ο 42χρονος κι ενώ είχε μεταβεί στο χώρο όπου βρίσκονταν τα οικεία του πρόσωπα, δραπέτευσε από το παράθυρο. Η άδεια εξόδου που έλαβε ο ισοβίτης καλύπτεται από τον Περί Φυλακών Νόμο του 1996. Στο άρθρο 16 της νομοθεσίας προβλέπεται πως ισοβίτης, ο οποίος έχει εκτίσει τουλάχιστον 10 χρόνια της ποινής του δικαιούται να αιτηθεί και να λάβει άδεια εξόδου για προσωπικούς λόγους.

Προσχεδιασμένη η απόδραση

Ερωτηθείς αν πρόκειται για προσχεδιασμένη απόδραση, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου κ. Ανδρέου απάντησε ότι αυτό φανερώνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία και οι συλλήψεις στις οποίες προχώρησαν οι αρχές, ωστόσο οι εξετάσεις συνεχίζονται.
Σχολιάζοντας τον τρόπο διαφυγής του ισοβίτη, αν για παράδειγμα τον περίμενε κάποιο όχημα, ο κ. Ανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, με βάση και αυτά που κατέθεσαν οι τέσσερις δεσμοφύλακες.

Μετά από 10 έτη

Ο Θεοφάνους τον Δεκέμβριο του 2011 είχε δολοφονήσει την 24χρονη έγκυο σύντροφό του, Γιούλια Οπόροκ (με τρεις πυροβολισμούς στο πρόσωπο, στο θώρακα και στην κοιλιακή χώρα) και είχε προκαλέσει τον πνιγμό της 3χρονης κόρης της, Βικτώρια, ενώ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Οκτώβριο του 2012.
Κατά συνέπεια, παρήλθε η περίοδος που δικαιούτο για να αιτηθεί τη λήψη τέτοιας άδειας. Το άρθρο 16 της νομοθεσίας αναφέρει επ΄ ακριβώς: «Κρατούμενος ο οποίος έχει καταδικαστεί στην ποινή της ισόβιας φυλάκισης και έχει εκτίσει τουλάχιστο δέκα χρόνια φυλάκισης, δύναται να ζητήσει με γραπτή αίτησή του προς το Διευθυντή να του παρασχεθεί άδεια εξόδου από τις φυλακές με συνοδεία, για εύλογους σοβαρούς οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους ή για οποιοδήποτε σκοπό που αποβλέπει στην ενίσχυση των δεσμών του κρατουμένου με την οικογένειά του και το κοινωνικό του περιβάλλον».

Η Επιτροπή Κατάταξης

Οι όροι υπό τους οποίους μεταφέρεται ένας ισοβίτης/κρατούμενος στον προκαθορισμένο χώρο, για τον οποίο δόθηκε η άδεια, καθορίζονται από την προαναφερθείσα νομοθεσία, τον Περί Φυλακών Κανονισμών και πρωτόκολλα.
Στον Περί Φυλακών Νόμο, αναφέρεται ότι για την άδεια λαμβάνει απόφαση η Επιτροπή Κατάταξης: «Οι αιτήσεις προς το Διευθυντή για παραχώρηση αδειών εξόδου εξετάζονται και αποφασίζονται από την Επιτροπή Κατάταξης η οποία καθιδρύεται δυνάμει του άρθρου 21Α του παρόντος Νόμου».

Η μεταφορά

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες μεταφέρονται κρατούμενοι, αυτοί καθορίζονται από τους Περί Φυλακών Κανονισμούς (δευτερογενής νομοθεσία). Είναι ενδεικτικό ότι σ΄ αυτούς αναφέρεται πως «σε περιπτώσεις μεταφοράς κρατουμένου της Κλειστής Φυλακής εκτός των φυλακών, ο αξιωματικός ασφάλειας, και σε περίπτωση απουσίας του ο αξιωματικός υπηρεσίας, αποφασίζει για την πρόσδεση ή όχι του κρατουμένου με χειροπέδες, λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό που ο κρατούμενος είναι επικίνδυνος για δραπέτευση, το χαρακτήρα, το παρελθόν, τη συμπεριφορά και την ηλικία του κρατουμένου και γενικά οποιοδήποτε στοιχείο κατά την κρίση του πρέπει να λάβει υπόψη για τη λήψη της απόφασης».

Ενημερώνεται τελευταία στιγμή

Οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες δραπέτευσε ο κρατούμενος θα καταδείξουν και τις ευθύνες γι΄ αυτή την σοβαρή εξέλιξη. Για την ώρα οι συνθήκες είναι υπό διερεύνηση. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας κρατούμενος που λαμβάνει άδεια εξόδου, λαμβάνει ενημέρωση λίγη ώρα πριν τη μεταφορά του για λόγους ασφαλείας. Πρόκειται για προληπτικό μέτρο, ώστε να μην έχει χρόνο να κάνει συνεννοήσεις για ενδεχόμενη παράνομη ενέργεια κατά τη μεταφορά του εκτός Φυλακών.