Σε μια ιδιαίτερα σημαντική δικαστική απόφαση, το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 165/2025 απόφασή του, δικάζοντας σε δεύτερο βαθμό επί ανακοπής κατά πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης που είχαν επιβληθεί σε βάρος οφειλέτη.
Η απόφαση αφορά την ακύρωση σειράς νομικών πράξεων, μεταξύ των οποίων η επιταγή προς πληρωμή, η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, καθώς και επιταγή προς απόδοση.
Πρόκειται για μια σπάνια δικαστική εξέλιξη που έρχεται μετά από απόρριψη της αρχικής πρωτόδικης ανακοπής, η οποία όμως ανατράπηκε από το Εφετείο.
Βαριά αμέλεια
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της απόφασης είναι η αυτεπάγγελτη εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 186 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Πολ.Δ.), με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα καταδίκης υπαλλήλων δικαστηρίων, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών και άλλων προσώπων σε δικαστικά έξοδα, όταν αυτά έχουν προκαλέσει ακυρότητα διαδικαστικής πράξης ή περιττά έξοδα από βαριά αμέλεια ή δόλο.
Ειδικότερα, το Δικαστήριο επέβαλε τα δικαστικά έξοδα του ανακόπτοντος – εκκαλούντος όχι στους αντιδίκους, αλλά στον δικαστικό επιμελητή επί της εκτέλεσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της απόφασης, η έφεση συνδυάστηκε με αίτηση αναστολής της εκτέλεσης κατά το άρθρο 938 παρ. 2 ΚΠολΔ, όπως ισχύει μετά τον Ν. 4842/2021.
Το Εφετείο αναγνώρισε την ύπαρξη σοβαρών νομικών και διαδικαστικών ελλείψεων στην εκτέλεση της κατάσχεσης, ιδίως σε σχέση με την επίδοση των δικογράφων και τις απαιτούμενες κοινοποιήσεις προς τους ενυπόθηκους πιστωτές και τον αρμόδιο ειρηνοδίκη.
Η παράλειψη ή η μη νόμιμη επίδοση, καθώς και η μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, επέφεραν την απόλυτη ακυρότητα των επίμαχων πράξεων, γεγονός που οδήγησε στην ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης.
Η απόφαση αναφέρει επίσης τις υποχρεώσεις του δικαστικού επιμελητή, τόσο κατά την επίδοση των δικογράφων όσο και κατά την πραγματοποίηση του πλειστηριασμού, επισημαίνοντας ότι η μη τήρηση των κανόνων αυτών επιφέρει δικονομικές βλάβες που μπορούν να επιφέρουν την ακύρωση των σχετικών πράξεων.
Το δικαστήριο, τελικώς, δέχτηκε την ανακοπή, ακύρωσε όλες τις επίμαχες πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης και επέβαλε στον δικαστικό επιμελητή τα δικαστικά έξοδα ύψους 600 ευρώ, ενώ διέταξε και την επιστροφή παραβόλου στον εκκαλούντα.
Δείτε εδώ αναλυτικά την απόφαση
ΥΠ_ΑΡΙΘΜ_165_ΑΠΟΦΑΣΗ_ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ_ΕΦΕΤΕΙΟΥ_ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.pdf