ΔΠρ Λάρισας 199/2023: Νοσηλεία σε νοσοκομείο ως γεγονός ανωτέρας βίας. Πρόστιμο για μη ασφάλιση οχήματος. Αρχή της αναδρομικής εφαρμογής της ευνοϊκότερης διοικητικής κύρωσης

Ανακοπή ερημοδικίας κατά απόφασης του Δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκε προσφυγή-ανακοπή της ανακοπτούσης εταιρείας κατά του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω έλλειψης νομιμοποίησης της υπογραφούσης το εισαγωγικό της δίκης δικόγραφο δικηγόρου.

Η νοσηλεία του μοναδικού μέλους της ανακοπτούσης εταιρείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, πάσχοντος από σοβαρή πνευμονία σχετιζόμενη με τον ιό SARS-COV-2, λαμβάνοντας 24ωρη οξυγονοθεραπεία με ρινική κάνουλα και παρουσιάζοντας αναπνευστική επιδείνωση τρεις ημέρες πριν από τη δικάσιμο της προσφυγήςανακοπής της, αλλά και κατά την ημέρα της δικασίμου, συνιστά γεγονός ανωτέρας βίας. Δεκτή η ανακοπή ερημοδικίας. Εξαφανίζεται η ανακοπτόμενη απόφαση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχήματος σε περίπτωση αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας του (άρθρα 22 παρ. 3 του ν. 2367/1953 και 88 παρ. 1 του ΚΟΚ) και ταυτόχρονη υποχρέωση του ιδιοκτήτη για φύλαξη του οχήματος σε ιδιωτικό κλειστό χώρο ή παράδοσή του στον ΟΔΔΥ (άρθρο 45 παρ. 6 του ν. 2992/2002). Αρχή της αναδρομικής εφαρμογής της ελαφρύτερης διοικητικής κύρωσης.

Δεκτός ο ισχυρισμός της προσφευγούσης-ανακοπτούσης ότι εσφαλμένα επιβλήθηκε σε βάρος της πρόστιμο για μη ασφάλιση του οχήματος, διότι η ασφαλιστική σύμβαση που είχε συνάψει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του οχήματος συνέχισε να ισχύει υπέρ της νέας ιδιοκτήτριας.

Κρίση ότι, εν προκειμένω, τυγχάνουν εφαρμογής οι νεότερες και ευνοϊκότερες κυρώσεις του Πίνακα Ζ΄ της Γ5/55376/2022 ΚΥΑ – Δέχεται εν μέρει την προσφυγή-ανακοπή και μεταρρυθμίζει τις προσβαλλόμενες πράξεις. (πηγή adjustice.gr/Γεν.Επιτροπεία ΔΔ