Το «κακό» παράγινε στα ελληνικά δικαστήρια με το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων να λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις.
Η είδηση αφορά αυτή τη φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου oι οίκοθεν αναβολές, δηλαδή οι αναβολές που δίδονται από τον εκάστοτε δικαστή (σύμβουλο Επικρατείας) που χειρίζεται υποθέσεις και όχι επειδή το έχουν ζητήσει οι δικηγόροι των διαδίκων, έχει φτάσει στο σημείο σε μια υπόθεση να έχουν δοθεί, μέχρι τώρα, 73 αναβολές σε βάθος χρόνου 15 ετών. Και εάν υπολογιστεί και ο χρόνος που έχει προηγηθεί στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία, τότε τα 15 χρόνια γίνονται αυτομάτως, τουλάχιστον 22 έτη και είναι άγνωστο πότε θα εκδοθεί μια αμετάκλητη απόφαση
Οι οίκοθεν αναβολές στο ΣτΕ δίνονται, όχι επειδή το ζητούν οι διάδικοι, αλλά ο σύμβουλος Επικρατείας που έχει χρεωμένη την υπόθεση -δηλαδή είναι εισηγητής της υπόθεσης- δεν την έχει επεξεργαστεί και δίνει από μόνος του αναβολή συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο. Φυσικά, υπάρχει το επιχείρημα από την πλευρά των εν λόγω δικαστών ότι οι αναβολές δίνονται επειδή η διοίκηση, δηλαδή τα υπουργεία και οι άλλοι φορείς του Δημοσίου τομέα, δεν στέλνει τα ζητούμενα από το δικαστήριο στοιχεία, τον λεγόμενο φάκελο.
Όμως, παραλείπουν οι συγκεκριμένοι δικαστές να αναφέρουν ότι μπορεί να εκδοθεί προδικαστική απόφαση στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα υπουργεία, κ.λπ. δεν αποστέλλουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Εξοργιστικά φαινόμενα

Τα περιστατικά όμως προκαλούν την έντονη αντίδραση και οργή, άλλων δικαστών, δικηγόρων και πολιτών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένας σύμβουλος Επικρατείας έχει φτάσει στο σημείο οι υποθέσεις που είχε “παγωμένες” εδώ και δεκαετίες να μεταχρεώνονται σε άλλη συνάδελφό του, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα δικαστούν και θα εκδοθούν αποφάσεις. Ο εν λόγω σύμβουλος Επικρατείας, το 2021 είχε 48 οίκοθεν αναβολές σε μια υπόθεση. Έναν χρόνο μετά, το 2022, σε άλλη υπόθεση είχε 59 οίκοθεν αναβολές και σήμερα, δηλαδή το 2023, σε μια υπόθεση ο αριθμός των αναβολών έφτασε στον αριθμό 73 και παραμένει “παγωμένη” εδώ και 15 χρόνια. Η υπόθεση εισήχθη στο ΣτΕ το 2008 και το 2019 μεταχρεώθηκε σε άλλη σύμβουλο Επικρατείας και αναμένεται να δικαστεί.
Ο ίδιος δικαστής χειρίστηκε άλλη υπόθεση που και πάλι παρέμεινε “νεκρή” επί 15 χρόνια και έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 71 αναβολές. Το 2019 μεταχρεώθηκε η υπόθεση σε άλλη συνάδελφό του και είναι ακόμα εκκρεμής.
Ακόμη, ο ίδιος έχει χειριστεί υποθέσεις οι οποίες έμειναν στο γραφείο του πάνω από μια 15ετία. Συγκεκριμένα, μια υπόθεση που εισήχθη στο ΣτΕ το 2007 και το 2016 μεταχρεώθηκε σε άλλη συνάδελφό του, μέχρι τώρα η υπόθεση αυτή έχει διανύσει 16 χρόνια στο ΣτΕ και έχουν δοθεί μέχρι τώρα 32 οίκοθεν αναβολές. Άλλη υπόθεσή του καταγράφει πάλι 16 ολόκληρα χρόνια “παγώματος”, καθώς εισήχθη στο ΣτΕ το 2007, μεταχρεώθηκε το 2017 σε άλλη σύμβουλο Επικρατείας και τώρα διανύουμε το 2023.
Όμως, δεν είναι ο μοναδικός “νωχελικός δικαστής” στο ΣτΕ, καθώς άλλη συνάδελφός του σε μια υπόθεση έχει δώσει έως σήμερα 46 οίκοθεν αναβολές μέσα σε 13 χρόνια. Η υπόθεση εισήχθη στο ΣτΕ το 2010 και μέχρι το 2018 παρέμεινε στο ερμάριο και μετά μεταχρεώθηκε σε άλλη συνάδελφό της και ακόμη παραμένει εκκρεμείς. Σε δεύτερη υπόθεση της ίδιας συμβούλου Επικρατείας έχουν δοθεί 36 οίκοθεν αναβολές μέσα σε 8 χρόνια. Η υπόθεση εισήχθη στο ΣτΕ το 2015 και μέχρι το 2018 η δικογραφία δεν είχε ανοιχθεί και μεταχρεώθηκε σε άλλη συνάδελφό της και εξακολουθεί να μην έχει εισαχθεί στο ακροατήριο.
Ακολουθεί άλλη σύμβουλος Επικρατείας η οποία μέσα σε 5 χρόνια έχει δώσει 30 αναβολές σε μια υπόθεση και έχει προσδιοριστεί ημερομηνία συζήτησης για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σε άλλη υπόθεση της ίδιας δικαστού έχουν δοθεί 28 αναβολές μέσα σε 8 χρόνια και η δικογραφία μεταχρεώθηκε το 2021 σε άλλη σύμβουλο Επικρατείας.


Διαβάστε την έρευνα του dikastirio.com για την Ελληνική Δικαιοσύνη:


Φάκελος: «Καθυστερήσεις στην Ελληνική δικαιοσύνη» – Παρέμβαση Θ. Πελαγίδη (Υποδιοικητή της ΤτΕ)