Οι περισσότεροι δικηγόροι αφιερώνουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας στις σπουδές και στην απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός θεωρητικού υποβάθρου, το οποίο θα μας εξασφαλίσει μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Πέρα όμως από τις γνώσεις, ποια είναι τα στοιχεία επαγγελματικής προσωπικότητας , τα οποία συμβάλλουν σε μια μελλοντική δικηγορική καριέρα;
Βασικό χαρακτηριστικό, το οποίο φαίνεται να μοιράζεται η πλειονότητα των δικηγόρων είναι η μοναδική επικοινωνιακή ικανότητα. Το «χάρισμα» να αναπτύσσουμε διαπροσωπικές σχέσεις, να δημιουργούμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να αποπνέουμε μια αίσθηση αξιοπιστίας. Το προφίλ ενός σοβαρού και υπεύθυνου επαγγελματία, σε συνδυασμό με μια εξωστρεφή και επικοινωνιακή φύση, είναι στοιχεία με τα οποία μπορούμε να κατακτήσουμε ακόμα και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.
Ένα άλλο προσόν, το οποίο προσδίδει προστιθέμενη αξία μέσα στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό νομικό οικοσύστημα, είναι η λογική και η αναλυτική σκέψη. Οφείλουμε να είμαστε σε θέση να επεξεργαζόμστε άμεσα τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τον πελάτη μας και να τις συνδυάζουμε, καταρχήν, με τις οικείες νομοθετικές διατάξεις. Κάθε υπόθεση είναι διαφορετική και απαιτεί ξεχωριστό χειρισμό. Συνεπώς, θα πρέπει να προσαρμόζουμε τη νομική μας σκέψη στα πραγματικά περιστατικά που κάθε φορά προκύπτουν και μέσα από μια αλληλουχία νομικών συλλογισμών, να καταλήγουμε σε λογικά και ασφαλή συμπεράσματα, τα οποία θα είναι ικανά να θεμελιώσουν ένα ή περισσότερα, ισχυρά νομικά επιχειρήματα.
Φυσικά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το δικηγορικό επάγγελμα είναι άμεσα συνυφασμένο με τη συνεχή έρευνα και την αέναη διάθεση για απόκτηση νέων γνώσεων, καθώς η νομική είναι μια επιστήμη, η οποία ανανεώνεται συνεχώς. Η οργάνωση και η επαρκής τεκμηρίωση ενός νομικού ισχυρισμού απαιτούν συστηματική έρευνα και μελέτη νομικών κειμένων, νομοθεσίας και νομολογίας. Κρίνεται σκόπιμο, γι’ αυτό το λόγο, να είμαστε αφοσιωμένοι στο έργο μας και να παραμένουμε ενημερωμένοι για τις νομοθετικές και νομολογιακές μεταβολές, μέσα από όλες τις σύγχρονες πηγές, διαφορετικά διατρέχουμε τον κίνδυνο ενδεχόμενης έκθεσης τόσο στον πελάτη μας όσο και στον κύκλο των συναδέλφων μας.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στη δικαστηριακή πρακτική παίζει η ικανότητα χειρισμού του γραπτού και του προφορικού λόγου. Τα δικόγραφά μας θα πρέπει να είναι περιεκτικά και ευανάγνωστα, ενώ ο λόγος μας στο ακροατήριο, μεστός και ουσιαστικός. Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας, χρήσιμο είναι να εκφραζόμαστε με παρρησία και με εύστοχα επιχειρήματα τα οποία θα είναι δομημένα και συγκροτημένα, αποφεύγοντας εκφράσεις και κινήσεις εντυπωσιασμού.
Τέλος, βασικό συστατικό, το οποίο συμβάλλει στην «οικοδόμηση» μιας επιτυχημένης νομικής καριέρας είναι η ικανότητα συνεργασίας, η δυνατότητα δηλαδή να συνεργαζόμαστε τόσο με τους συναδέλφους μας εντός του χώρου εργασίας όσο και με τους αντιδίκους μας. Στόχος είναι η επίτευξη ενός αποτελέσματος, το οποίο θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του πελάτη μας και παράλληλα, θα είναι σύμφωνο με το δίκαιο. Η εξισορρόπηση αυτών των αναγκών απαιτεί εκ μέρους μας επιδέξιους χειρισμούς και φυσικά, μια ικανότητα συνεργασίας η οποία θα φανεί χρήσιμη τόσο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων όσο και στο στάδιο της διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου.
Καθίσταται σαφές ότι μια σειρά προσωπικών χαρακτηριστικών και ικανοτήτων συνθέτουν το προφίλ ενός επιτυχημένου δικηγόρου. Μια πολυδιάστατη προσωπικότητα σε συνδυασμό μ‘ ένα υπόβαθρο γνώσεων, θα μπορούσαν να εγγυηθούν την επιτυχία και να μας εξασφαλίσουν προοπτικές εξέλιξης στο σύγχρονο, απαιτητικό δικηγορικό περιβάλλον.
Πηγή: Lawnet