Αναδημοσίευση*

Σε συνέντευξη για το https://greekhumans.com/, η Υποψήφια Διδάκτορας Νομικής και Πολιτικής Επιστήμης κα Αλεξία Χαρακίδα κλήθηκε να απαντήσει σε ζητήματα που σχετίζονται με το πεδίο ενασχόλησης της.

Μέσα από τη συνέντευξη θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα την κα Χαρακίδα.

Νομική Επιστήμη

Μπορείτε να μας πείτε πως επιλέξατε την ενασχόληση με τη Νομική Επιστήμη; Ποιο κλάδο Δικαίου θεωρείτε ως τον πιο ενδιαφέρον και γιατί;

Ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια με τον τομέα της Πολιτικής και Νομικής Επιστήμης. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης με κατεύθυνση Πολιτική Επιστήμη του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Σχολή Κοινωνικών ,Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών). Είμαι απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα» του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη Πολιτική Επικοινωνία. Επιπλέον, είμαι απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο και Δημοσία Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχω εκπονήσει πολλαπλές έρευνες με κύρια θεματολογία το Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Οικονομική Ανάλυση –Κοινωνική Ασφάλιση και τις Διεθνείς Σχέσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχω παρακολουθήσει ειδικά προγράμματα Σεμιναριακών Σπουδών, που επικεντρώνονται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στρατηγικής πολιτικής και δημοσίου δικαίου. Έχω συμμετάσχει σε προγράμματα έρευνας ως δόκιμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων. Το 2015 συμμετείχα στην διαχείριση προσφυγικών ροών στο νησί Σάμος με πρωτοβουλία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ασχολούμαι στενά με τον τομέα Πολιτικής Φιλοσοφίας και ιδιαίτερα εκείνης των Μοντεσκιέ και Τζον Στιούαρτ Μιλ.

Σήμερα είμαι υποψήφια διδάκτωρ Νομικής Αθηνών. Αν παρατηρήσει  κανείς το βιογραφικό μου θα διαπιστώσει την σύνδεση ή στην προκειμένη περίπτωση την εξάρτηση μεταξύ Πολιτικής και Νομικής επιστήμης, το οποίο θα σας το αναλύσω. Μέσω της μελέτης της πολιτικής επιστήμης και της νομικής επιστήμης, καθώς παρακολούθησα αρκετά μαθήματα της νομικής επιστήμης ήρθα σε επαφή με τις έννοιες των θεσμών, των πολιτικών συστημάτων και ιδεών ,καθώς επίσης με το νομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο οργανώνεται και συγκροτείται η κοινωνίας μας σήμερα, ερμηνεύοντας τους κανόνες δικαίου που ρυθμίζουν τις σχέσεις των πολιτών της κοινωνίας αυτής. Επιπλέον ,μέσω της μελέτης της κοινωνικής διοίκησης κατανόησα πώς η κοινωνική πολιτική μπορεί να αποτελέσει το υπόβαθρο των στρατηγικών μιας επιτυχημένης διακυβέρνησης και πώς μπορεί να συμβάλει στη στήριξη και τη διαχείριση των πολιτών και ακόμη περισσότερο των κοινωνικών ομάδων. Με γνώμονα το δίκαιο ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να συμβάλει στην απονομή δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση σε μια οργανωμένη κοινωνία βασισμένη στις αρχές δικαίου εξασφαλίζοντας την προστασία όλων των κοινωνικών ομάδων και προσφέροντας μία αξιοπρεπή διαβίωση σε όλους τους πολίτες με στόχο την ευημερία.

Από το σύνολο των μαθημάτων που έχω παρακολουθήσει ως τώρα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο αντιλήφθηκα πόσο αναγκαία είναι η νομική επιστήμη για να υπάρξουν οργανωμένες κοινωνίες και για την κατοχύρωση της δημοκρατίας. Η συμβίωση των πολιτών χρειάζεται απαραίτητα κανόνες και το δίκαιο αποτελεί ρύθμιση της κοινωνικής συμβίωσης ,επομένως δεν μπορούν να υπάρξει κοινότητα ή κοινωνία ανθρώπων χωρίς κανόνες δικαίου. Η εξοικείωσή μου με την νομική επιστήμη δεν στάθηκε μόνο στο σύνολο μαθημάτων που έχω παρακολουθήσει και στις εργασίες που έχω ολοκληρώσει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά και στην επαγγελματική μου εμπειρία στην Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα στο γραφείο Περιφερειάρχη Αττικής ως οικονομικό – διοικητικό προσωπικό. ’Ήρθα καθημερινά σε επαφή με νομικά έγγραφα και θέματα νομικής φύσεως που παραπέμπονται από τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες ή τους Γενικούς Διευθυντές, στο πλαίσιο των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων τους, καθώς επίσης με την ερμηνεία νόμων , μεταρρυθμίσεων και κυβερνητικών αποφάσεων που συνδέονται με την τοπική αυτοδιοίκηση και με αποφάσεις της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κρίσεων. Παράλληλα, η εργασιακή μου εμπειρία ως δημοσιογράφος σε κανάλια μου έδωσε τη δυνατότητα να έρχομαι καθημερινά σε επαφή με νομικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Η νομική επιστήμη είναι απαραίτητη για την ύπαρξη δημοκρατικής κοινωνίας ,όλα ξεκινούν από αυτή και καταλήγουν σε αυτή. Για αυτό το λόγο το θέμα της διδακτορικής μου διατριβής είναι: Το δικαίωμα στην υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και  η ανθεκτικότητα του ελληνικού συντάγματος.

Η εμβάθυνση στο συνταγματικό δίκαιο με γοητεύει γιατί επιχειρείται με άξονα την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, Μελετώνται και αναλύονται  οι κανόνες δικαίου όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στις θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος και τα άμεσα όργανα του κράτους  ,δημιουργείται  η σχετική προβληματική για τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα και τις συνταγματικές της επιπτώσεις στην οργάνωση των εξουσιών και γίνονται ξεκάθαρες οι διαδικασίες ,οι ουσιαστικές προϋποθέσεις και τα όρια της νομιμοποίησης.

Η Ελλάδα συμμετέχει ως κράτος-μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ως εκ τούτου οφείλει να τηρεί το Ενωσιακό Δίκαιο. Υπάρχουν κατά την άποψη σας σημεία τριβής του εθνικού δημοσίου Δικαίου με το Ενωσιακό;

Οι γενικά παραδεδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και οι διεθνείς συμβάσεις από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους της καθεμίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Η εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δίκαιου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας. Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για την συμμετοχή της χώρας μας σε διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Για να εξυπηρετηθεί το εθνικό συμφέρον για προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη μπορεί να αναγνωριστούν με συνθήκη ή συμφωνία αρμοδιότητες ,οι όποιες προβλέπονται από το Σύνταγμα. Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της εφόσον αυτό γίνεται με βάση το εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και την αξία του ανθρώπου  και γίνεται με βάση τις αρχές ισότητας και όρους αμοιβαιότητας. Καθίσταται προφανές ότι βασική συστηματική έκφανση του δικαίου είναι και η ιεραρχική του διάρθρωση, όπως αυτή εκφράζεται στη διαφοροποιημένη τυπική ισχύ των κανόνων του.

Τα νομοθετήματα αυξημένης τυπικής ισχύος αποτυπώνονται κατά κανόνα οι κρίσιμες αξιολογήσεις που διατρέχουν την όλη έννομη τάξη και εξειδικεύονται κατά περίπτωση στο επίπεδο υποσυστημάτων κατώτερης τυπικής ισχύος. Η εύρυθμη λειτουργία ενός συστήματος, από άποψη λογική, δεν μπορεί να διασφαλίζεται παρά µόνο µε την εναρμόνιση κάθε στοιχείου του προς οποιοδήποτε άλλο κατέχει θέση τυπικά ανώτερη και κατευθυντήρια σε επίπεδο ουσιαστικής αξιολόγησης στο πλαίσιο του ίδιου συστήματος. Το περιεχόμενο του κοινού εθνικού νόμου οφείλει να ερευνάται σε αναφορά προς το κοινοτικό δίκαιο, το οποίο και απηχεί την ιεραρχική και αξιολογική έκφανση του συστηματικού ερμηνευτικού κριτηρίου. Το κοινοτικό δίκαιο εμφανίζεται δηλαδή ως  κριτήριο στην ερμηνεία του κοινού εθνικού κανόνα  υπό το πρίσμα της αυξημένης τυπικής ισχύος του, η οποία και προδιαθέτει για την αξιολογική του φόρτιση. Το προβάδισμα του κοινοτικού δικαίου θα λέγαμε ότι  έχει την πηγή του πρωτίστως σε επίπεδο πολιτικής επιλογής και μετουσιώνεται σε νομική αξιολόγηση για να προωθήσει την επιλογή αυτή. Η τυπική-νομική κατίσχυση του κοινοτικού κανόνα είναι επομένως, μέσο έκφρασης της βαρύνουσας πολιτικής αξιολόγησης που αποδίδουν τα συμμετέχοντα κράτη στο κοινό τους εγχείρημα.

Καταλήγοντας

Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να στείλετε ένα αισιόδοξο μήνυμα στους αναγνώστες μας και ταυτόχρονα να μας πείτε για τους μελλοντικούς σας στόχους.

Οι μελλοντικοί μου στόχοι επικεντρώνονται στην ολοκλήρωσή μου ως επιστήμονας και ως άνθρωπος γενικότερα, σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο, χωρίς να θέλω να επεκταθώ περισσότερο.

Θα ήθελα να κλείσουμε την όμορφη αυτή συνέντευξη με τη φράση που χρησιμοποιώ συχνά και μου δίνει δύναμη και ελπίδα, η όποια είναι: Δεν έχει σημασία πόσο αργά πηγαίνεις… σημασία έχει να μην σταματάς!

Σας ευχαριστούμε θερμά!

Για το GreekHumans

Αριστείδης Ρούνης, Ιδρυτής και αρχισυντάκτης