«Παράθυρο» για δεύτερο «τσεκ – απ» στα κρίσιμα πεδία του εντύπου Ε1 και να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά ή παραλείψεις με τροποποιητική δήλωση που θα «ξεφουσκώσουν» το «λογαριασμό» ανοίγει η παράταση της προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις έως τις 2 Αυγούστου.

Πριν πέσει η «αυλαία» για να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις και να μη χάσουν εκπτώσεις και απαλλαγές θα πρέπει να ελέγξουν κωδικό προς κωδικό τα στοιχεία για τις δαπάνες, τα εισοδήματα, τα τεκμήρια, τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό της εφορίας προκειμένου να διασφαλίσουν ότι είναι ορθά και πλήρη.

Ειδικότερα τα σημεία- κλειδιά που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή είναι τα εξής:

1.Εισοδήματα: Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι βεβαιώσεις αποδοχών από τους εργοδότες ή τους ασφαλιστικούς φορείς είναι λανθασμένες με αποτέλεσμα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία από την ΑΑΔΕ να είναι προβληματικά και να πρέπει να απευθυνθείτε στην επιχείρηση ή το φορέα καθώς οι συγκεκριμένοι κωδικοί είναι κλειδωμένοι και δεν μπορείτε να παρέμβετε.

2.Οικογενειακή κατάσταση: Ελέγξτε τα στοιχεία των προστατευόμενων τέκνων που έχει αναγράψει η ΑΑΔΕ στη φορολογική δήλωση καθώς αυξάνουν το αφορολόγητο όριο και δίνουν σημαντικές εκπτώσεις από το τελικό πόσο του φόρου εισοδήματος

3.Τεκμήρια: Πρόκειται για αυτοκίνητα, ακίνητα, δαπάνες για αποπληρωμή δανείων, δίδακτρα και άλλα έξοδα τα οποία έχει αναγράφει η ΑΑΔΕ στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου και με βάση τα οποία προσδιορίζει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.
Σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό θα κληθείτε να πληρώσετε φόρο με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες. Συνεπώς πρέπει κατ αρχάς να τσεκάρετε αν τα στοιχεία είναι σωστά και αν δεν είναι να τα αλλάξετε.
Επίσης σε περίπτωση που το εισόδημα σας είναι χαμηλότερο από τα τεκμήρια έχετε τη δυνατότητα να γλυτώσετε την επιβάρυνση αν αναγράψετε στους αντίστοιχους κωδικούς ποσά που καλύπτουν τη διαφορά όπως ανάλωση κεφαλαίου από εισοδήματα παρελθόντων ετών, αποζημιώσεις, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, δωρεές γονικές παροχές, κληρονομιές, δάνεια, κέρδη από τυχερά παιχνίδια κ.α. Προσοχή σε όσους μέσα στο 2023 προχώρησαν σε αγορές μεγάλης αξίας όπως αυτοκίνητα, ακίνητα και άλλα καθώς θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Σημειώνεται ότι το τεκμαρτό εισόδημα αποτελεί κριτήρια για τη χορήγηση επιδομάτων, ενισχύσεων και κοινωνικών παροχών και αν ξεπερνά τα όρια που θέτει ο νόμος θέτει τους φορολογούμενους εκτός.

4. Αποδείξεις: Το ύψος των συνολικών δαπανών με πλαστικό η ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών έχει προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες αλλά θα πρέπει να ελέγξετε αν το ποσό αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος σας καθώς αν είναι χαμηλότερο επί της διαφοράς θα χρεωθείτε με έξτρα φόρο 22%. Ο κωδικός είναι ανοιχτός και μπορείτε αν έχετε έλλειμμα αποδείξεων να συμπληρώσετε το ποσό.

5. Τραπεζικοί λογαριασμοί (ΙΒΑΝ): Αν δικαιούστε επιστροφή φόρου και δεν έχετε οφειλές για να πάρετε τα χρήματα θα πρέπει αναγράψετε στη φορολογική δήλωση τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού (ΙΒΑΝ) αλλιώς δεν θα δείτε ποτέ το χρώμα του χρήματος.

6. Φιλοξενία: Φορολογούμενοι που φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια θα πρέπει να συμπληρώσουν την ένδειξη «Φιλοξενία» στον αντίστοιχο κωδικό του Ε1 για να αποφύγουν το τεκμήριο της κατοικίας.

7. Φοιτητική κατοικία: Η κατοικία που νοικιάζουν τα παιδιά – εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο.

8. Νέοι επιτηδευματίες: Κερδίζουν κούρεμα 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή ενώ μειωμένη στο μισό είναι και η προκαταβολή φόρου.

9. Ασφαλιστικές εισφορές: Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2023 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία.

10. Ανείσπρακτα ενοίκια: Όσοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2023 θα πρέπει μέχρι τη νέα καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχουν εκδώσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί (κατατεθεί και κοινοποιηθεί) εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Όσοι μετά τον έλεγχο λοιπόν εντοπίσουν ανακριβή η ελλιπή στοιχεία στη δήλωση έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις, συμπληρώσεις ακόμα και διαγραφές στους κωδικούς με την υποβολή νέας τροποιητικής φορολογικής δήλωσης έως τις 2 Αυγούστου που λήγει η προθεσμία για τις αρχικές δηλώσεις χωρίς καμία επιβάρυνση.

Μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ επιλέγουν την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης και τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που θα υποβληθεί.
Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν από την αρχή τη δήλωσή του αλλά μόνο να τροποποιήσουν τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά στα οποία διαπίστωσε λάθη ή παραλείψεις.

Η νέα δήλωση που θα προκύψει μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική δήλωση και ο λογαριασμός θα ακυρωθεί.
Με τα νέα στοιχεία θα γίνει νέα εκκαθάριση και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά, περιουσιακά ή τεκμαρτά δεδομένα. Στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογουμένου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr θα αναγράφεται τόσο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης όσο και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής.

Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.
Επίσης, δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης, π.χ. σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διορθώνεται κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογουμένου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογουμένου, το οποίο λάθος δεν επηρεάζει το ύψος του φόρου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr