Ολόκληρη η επιστολή (που εστάλη και στους δύο θεσμικούς παράγοντες) έχει ως εξής:

“Προς

Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κύριον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ενόψει της επικείμενης επιλογής του νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διακηρύσσει με έμφαση τη διαχρονικά αμετάβλητη και θεσμικά αταλάντευτη θέση της, ότι αυτή επιβάλλεται να γίνει, όπως ήδη έχει σχεδόν παγιωθεί, με προαγωγή ενός εκ των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, λόγω της νομικής θέσης του εισαγγελέα ως αυτοτελούς, ουσιώδους και αναγκαίου, οργάνου της Δικαιοσύνης, με απολύτως διακριτό ρόλο στην απονομή αυτής, αλλά και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του, η οποία, μετά τη σαφή συνταγματική ένταξη των εισαγγελέων στους δικαστικούς λειτουργούς, είναι αντίστοιχη με εκείνη των δικαστών.

Η τυχόν προτίμηση ενός εκ των Αντιπροέδρων ή μελών του Αρείου Πάγου για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα πλήξει καίρια την συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη ισοτιμία δικαστών και εισαγγελέων και το ελεύθερο φρόνημα των εισαγγελέων, καθώς και το εισαγγελικό γόητρο, δεδομένου ότι η προαγωγή στην εν λόγω θέση αποτελεί προσδοκώμενη θεμιτή υπηρεσιακή κορύφωση κάθε εισαγγελικού λειτουργού”.

Ο Πρόεδρος Ευάγγελος Μπακέλας Εισαγγελέας Εφετών

Ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Σέβης Εισαγγελέας Πρωτοδικών”.

Επιστολή Εισαγγελέων προς Μητσοτάκη- Φλωρίδη

Ανάλογες επιστολές είχαν σταλεί και πέρυσι από την Ένωση Εισαγγελέων (όταν επελέγη ο Ισίδωρος Ντογιάκος) ενώ σχετική απόφαση είχε ληφθεί και από την Διοικητική Ολομέλεια των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, όπως έγραψε το dikastiko.gr.

Η διαδικασία

Ήδη πάντως έχει εκκινήσει η διαδικασία για την επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, με το έγγραφο που έστειλε ήδη στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, με το οποίο ζητεί να κληθούν σε ακρόαση:

-Οι 22 Αρεοπαγίτες που έχουν συμπληρώσει 2 χρόνια στο βαθμό αυτό και έχουν δικαίωμα να επιλεγούν για τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου

-Οι 22 Αρεοπαγίτες και 10 αντεισαγγελείς Αρείου Πάγου που έχουν δικαίωμα να επιλεγούν για τη θέση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δικαίωμα έχουν και οι αρεοπαγίτες αλλά και οι αντεισαγγελείς, αλλά παραδοσιακά επιλέγεται για τη θέση του υποψήφιος από τον εισαγγελικό κλάδο. Αυτό άλλωστε αποτελεί πάγιο, διαρκές και αταλάντευτο αίτημα των εισαγγελέων.

-Οι 36 Σύμβουλοι Επικρατείας που έχουν δικαίωμα να επιλεγούν για τις 3 θέσεις αντιπροέδρων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Οι υποψήφιοι(όποιοι θέλουν τουλάχιστον) θα κληθούν σε ακρόαση κατά ομάδες από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που θα επιλέξει 3 για κάθε θέση. Εν συνεχεία το λόγο θα έχει το υπουργικό Συμβούλιο.

Εισαγγελέας
Για την θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συζητούνται τα ονόματα των αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, Μαριάννας Ψαρουδάκη και Βιργινίας Σακελλαροπούλου. Ισχυρή όμως θεωρείται η περίπτωση να επιλεγεί η έμπειρη αντεισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη, η οποία ήταν στην έδρα της δίκης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ ήταν αυτή που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, σε δίκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των καταγγελιών του Χρήστου Καλογρίτσα. Η έμπειρη αντεισαγγελέας όμως έχει και ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ με εγκύκλιό της το 2020 ζητούσε από τους κατωτέρους της αυξημένη επαγρύπνηση στα ασυνόδευτα παιδιά. Όλοι οι ανωτέρω αποχωρούν από το δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 2025 , άρα θα έχουν διετή θητεία.