Δυσαρεστημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τη δημόσια Υγεία στην Ελλάδα. Θεωρούν ότι οι υπηρεσίες υγείας χειροτέρευσαν τα τελευταία 2-3 χρόνια, ενώ παράλληλα κρίνουν αρνητικά τα απογευματινά χειρουργεία.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με θέμα τον βαθμό ικανοποίησης για το σύστημα Υγείας, από πολίτες και γιατρούς.

Σε ερώτηση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα- σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το 48,1% δήλωσαν δυσαρεστημένοι.

Μάλιστα, ερωτηθέντες ειδικότερα για τη δημόσια Υγεία- νοσοκομεία, κέντρα υγείας κτλ.- το ποσοστό των δυσαρεστημένων εκτοξεύεται στο 61,1%.

dimosia_ygeia_dysareskeia_d6f6a.jpg

Η δυσαρέσκεια των πολιτών οφείλεται στην κακή οργάνωση (73,5%), στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καλή αναλογία προσωπικού- ασθενών (68,3%), στην κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων (53,5%) και στο ότι δεν υπάρχει καλός εξοπλισμός (51,1%).

aities_dysareskeias_16366.jpg

Στον αντίποδα, όσοι δηλώνουν ικανοποιημένοι αυτό το αποδίδουν στο καλό επίπεδο του ιατρικού (83%) και του νοσηλευτικού προσωπικού (48%).

logoi_ikanopoiisis_21f9a.jpg

To 54,7% των ερωτηθέντων εκφράζουν την εκτίμηση ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας έχει χειροτερεύσει τα τελευταία 2-3 χρόνια. Επίσης, το 43,4% κρίνει αρνητικά τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή.

xeirotereysi_dedf3.jpg

apogeymatina_xeirourgeia_1663a.jpg

Τα νοσοκομεία επισκέπτεται κυρίως το 64,8% για την ιατρική περίθαλψη, ενώ τα ιδιωτικά ιατρεία επιλέγει το 62,4%. Το 68,2% δηλώνει ικανοποιημένο από τον ιδιώτη γιατρό που επισκέφθηκε και το 55,7% δίνει την ίδια απάντηση για την εμπειρία του από τον οικογενειακό γιατρό.

Οι απαντήσεις των γιατρών

Η προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος (30,5%), ο μη ικανοποιητικός μισθός (21%) και η μείωση συντάξεων/ αύξηση ορίων συνταξιοδότησης (19%) είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν στη δημοσκόπηση.

problimata_giatron_6fa93.jpg

Οι χαμηλοί μισθοί είναι ο κύριος λόγος για τη φυγή Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό, απαντά το 55,2%. Αρνητικά αντιμετωπίζει το 49% των γιατρών τις αλλαγές στη νομοθεσία για την υγεία των τελευταίων χρόνων. Επίσης, αρνητικά αντιμετωπίζει το 49% τις ρυθμίσεις που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας για τον προσωπικό γιατρό.

apogeymatina_xeirourgeia_ae478.jpg

Τέλος, τόσο το γενικό κοινό (94,2%) όσο και οι γιατροί (90,5%) απαντούν θετικά στην ανάγκη αύξησης των μισθών για το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ.