Ο φόβος και ο τρόμος για επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τουριστών που επισκέπτονταν αξιοθέατα της Αθήνας, είχε γίνει η πολυπληθής συμμορία πορτοφολάδων που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ..
Στην πραγματικότητα πρόκειται για έξι συμμορίες που δρούσαν συνεπικουρικά και διέπρατταν κλοπές σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σπίτια και οχήματα, ενώ παράλληλα διακινούσαν ναρκωτικά και κυκλοφορούσαν παραχαραγμένα νομίσματα.
Οι Αρχές συνέλαβαν συνολικά 50 άτομα, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο τζίρος από τη δράση τους αγγίζει τα 1.400.000 ευρώ.
Η μια εγκληματική υπο-ομάδα, αποτελούμενη από 94 άτομα, κυρίως ρουμανικής καταγωγής, έκλεβε τουρίστες και πολίτες, στα ΜΜΜ, καθώς και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.
Οι κατηγορούμενοι δρούσαν οργανωμένα, παίρνοντας πορτοφόλια, κινητά, ταξιδιωτικά έγγραφα και άλλα τιμαλφή από τα θύματά τους. Στη συνέχεια τοποθετούσαν τα κλοπιμαία σε κρυψώνες και επανέρχονταν για να συνεχίσουν τη δράση τους. Μετά συγκέντρωναν τα κλοπιμαία και χρησιμοποιώντας ταξί πήγαιναν σε σημεία συνάντησης με τους κλεπταποδόχους. Για να μην ταυτοποιηθούν χρησιμοποιούσαν κατάλληλο ρουχισμό, δρούσαν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ άλλαζαν συνεχώς τόπο διαμονής, ειδικότερα ξενοδοχεία και δωμάτια βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Παράλληλα, άλλη υπο-ομάδα, αποτελούμενη από 34 άτομα, κυρίως αλβανικής καταγωγής, προχωρούσε επίσης σε κλοπές στα ΜΜΜ και σε πολυσύχναστους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας. Τα μέλη της χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά τους ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ενώ δραστηριοποιούνταν κυρίως στη γραμμή του μετρό Δημοτικό Θέατρο – Αεροδρόμιο. Μάλιστα, όποιος ήθελε να δραστηριοποιηθεί στη συγκεκριμένη γραμμή έπρεπε να λάβει την άδειά τους και να δώσει “ποσοστό” από τα κλοπιμαία.
Είχαν… καταμερισμό «εργασίας»
Μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι τα μέλη της συμμορίας με την «ιδιότητα» του πορτοφολά είχαν «χωρίσει» σε «τομείς» τους συρμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Οι Αλβανοί αναλάμβαναν τη μπλε γραμμή του Μετρό και οι Ρουμάνοι το υπόλοιπο δίκτυο. Δεν ήταν όμως μόνο το Μετρό τόπος δράσης τους, καθώς «χτυπούσαν» και σε λεωφορεία, Τραμ και Ηλεκτρικό.
Το απίστευτο είναι ότι για να μπορούν να «σηκώνουν» χρήματα από τις τραπεζικές κάρτες που έκλεβαν από τα πορτοφόλια των θυμάτων τους, διέθεταν ακόμα και μηχανήματα POS, ενώ στο στόχαστρο τους έμπαιναν κυρίως ηλικιωμένοι ή νεαρές γυναίκες αλλά και όσοι είχαν πορτοφόλια ή κινητά σε εξωτερικές τσέπες ή σε τσάντες πλάτης.