Με αφορμή την απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να κατέλθουν οι δικαστές σε στάσεις εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «δεν δικαιολογεί την αποχή των δικαστικών λειτουργών από την εκτέλεση των καθηκόντων τους» και προσθέτει ότι το Σύνταγμα «απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή απεργίας στους δικαστικούς λειτουργούς».
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε οι δικαστές να κατέλθουν σε δίωρες στάσεις εργασίας από 10 πμ έως 12 μμ, από Δευτέρα 30 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Σήμερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η διαμόρφωση και εξέλιξη του νομοσχεδίου για το νέο ΚΠολΔ, «που εξυπηρετεί την αναβάθμιση της ποιότητας και την επιτάχυνση της αστικής δίκης δεν δικαιολογεί την αποχή των δικαστικών λειτουργών από την εκτέλεση των καθηκόντων τους» και προσθέτει: «Όχι μόνο είναι πρόωρη αλλά προκαταλαμβάνει τη δεοντολογία της διαβούλευσης και τελεί σε αντίθεση με την ισχύουσα συνταγματική πρόβλεψη, που απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή απεργίας στους δικαστικούς λειτουργούς».
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ως εξής:
«Το σχέδιο νόμου με τίτλο: “Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας -Τροποποιήσεις σχετικά με τη δημοσίευση διαθηκών – Τροποποιήσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ανακοπών κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης με σκοπό την επιτάχυνση της εκδίκασης – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης», το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς επεξεργασίας από επιφανείς νομικούς, πανεπιστημιακούς, ανώτερους και ανώτατους δικαστές και δικηγόρους, ενώ στην κατάρτισή του συμμετείχε σε όλα τα στάδια διαμόρφωσής του, εκπρόσωπος της “Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων”.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, παράλληλα με τον διεξαγόμενο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αναμένει σχόλια και παρατηρήσεις, με σκοπό τη βελτίωση και συμπλήρωση των προτεινόμενων διατάξεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι εκπρόσωποι τους βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με το υπουργείο.
Η όποια επί μέρους διαφωνία της “Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων” σε ένα υπό διαμόρφωση και εξέλιξη νομοσχέδιο, που εξυπηρετεί την αναβάθμιση της ποιότητας και την επιτάχυνση της αστικής δίκης δεν δικαιολογεί την αποχή των δικαστικών λειτουργών από την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Όχι μόνο είναι πρόωρη αλλά προκαταλαμβάνει τη δεοντολογία της διαβούλευσης και τελεί σε αντίθεση με την ισχύουσα συνταγματική πρόβλεψη, που απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή απεργίας στους δικαστικούς λειτουργούς».
Τι είχε αναφέρει η Ένωση Δικατών για το Νομοσχέδιο (26/6)
«Η χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που θα έρθει στην διαβούλευση, δημιουργεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στη Δικαιοσύνη. Παρά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η ηγεσία του Υπουργείου απέναντι μας, φαίνεται να εμμένει στο αρχικό της σχέδιο και να μην υπολογίζει τις παραμέτρους που εκθέσαμε. Το Υπουργείο ενδιαφέρεται αποκλειστικά για fust track διαδικασίες και όχι για ουσιαστική δικαστική κρίση. Η μάχη που δίνει εντάσσεται στην προσπάθεια να πείσει στο εξωτερικό πως είναι δυνατή μια δήθεν επιτάχυνση, χωρίς να υπάρχουν ούτε υλικές ούτε ανθρώπινες δυνατότητες. Όλο αυτό το εγχείρημα θα καταλήξει σε φιάσκο σε βάρος των πολιτών που προσφεύγουν στα δικαστήρια. Οι υπερχρεώσεις των δικαστών σε επίπεδα που πλέον δεν είναι διαχειρίσιμα υποβαθμίζουν την ποιότητα του δικαιοδοτικού έργου και ουσιαστικά καταργούν την ουσιαστική απονομή δικαίου.
Η Ένωση μας στην διάρκεια της συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στο Γιερεβάν στις 9 Μαΐου έθεσε τα ζητήματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμεριζόμενη τις ανησυχίες μας εξέφρασετην θέση ότι “οι νόμιμες προθεσμίες πρέπει να καθορίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ρεαλιστικά επιτεύξιμες, λαμβάνοντας υπόψη τους διαθέσιμους πόρους και τους ισχύοντες δικονομικούς κανόνες. Διαφορετικά, τα δικαστήρια καθίστανται υπεύθυνα για καταστάσεις πέραν του ελέγχου τους. Έτσι, η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη μπορεί να μειωθεί, καθώς και ότι “οι τροπολογίες που προτείνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα προκαλέσουν αδικαιολόγητη απειλή στους δικαστές, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ανεξαρτησία τους, γεγονός που τελικά ενδέχεται να βλάψει τη δημόσια εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και την αποτελεσματική λογοδοσία της».
Κάλεσε, τέλος, “τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να σταματήσουν την πρακτική κίνησης πειθαρχικών διαδικασιών με βάση την ουσία των αποφάσεων και να επανεξετάσουν την πρόταση τροποποιήσεων σχετικά με τις προθεσμίες στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τις αντίστοιχες πειθαρχικές ρυθμίσεις, η οποία κατατέθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης”.
Το Υπουργείο φέρνει στην διαβούλευση ένα νομοσχέδιο καταστροφικό για την απονομή της Δικαιοσύνης στην χώρα μας μέσα στην περίοδο των δικαστικών διακοπών θεωρώντας ότι δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις» κατέληγε η ανακοίνωση της Ένωσης.