Απάτες εκατοντάδων ευρώ για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών εντόπισε η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία εξιχνίασε 11 υποθέσεις και σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 3 εμπλεκομένων ατόμων.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες, που περιήλθαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες.
Η προσέγγιση των θυμάτων λάμβανε χώρα με τη χρήση απατηλών μεθόδων επιθετικής διάθεσης χρηματοπιστωτικών μέσων (marketing), τόσο τηλεφωνικά όσο και μέσω του διαδικτύου αναφέρει ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.
Μετά από έρευνα που ακολούθησε για τις υποθέσεις, είχε «ως αποτέλεσμα τη διακρίβωση της εμπλοκής των κατηγορουμένων στην εγκληματική δραστηριότητα και τον εντοπισμό των χώρων – γραφείων που χρησιμοποιούσαν για τη δράση τους».
Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνίασε 11 υποθέσεις με το παράνομο περιουσιακό όφελος, από την μέχρι σήμερα έρευνα, να ανέρχεται στα 460.000 ευρώ.
Οι μέθοδοι που ακολουθούσαν
Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει πως:
είχαν συστήσει από το 2019 εταιρεία με αντικείμενο «συμβουλευτικές υπηρεσίες μάρκετινγκ», πλην όμως ουδέποτε είχαν λάβει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παροχή επενδυτικών δραστηριοτήτων,
προσποιούνταν εξειδικευμένους χρηματοοικονομικούς και επενδυτικούς συμβούλους για λογαριασμό χρηματιστηριακής εταιρείας με έδρα στην αλλοδαπή,
προσέγγιζαν ανυποψίαστα θύματα αρχικά τηλεφωνικά και ακολούθως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,
αφού κέρδιζαν την εμπιστοσύνη τους, αποσπούσαν χρηματικά ποσά ως επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια που θα τους απέφεραν υψηλά ποσοστά απόδοσης, τα οποία ωστόσο δεν είχαν πραγματικό αντίκρισμα,
δήλωναν ψευδή – ανύπαρκτη έδρα της επιχείρησης σε περιοχή των Αθηνών για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στη δράση τους,
λειτουργούσαν τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο μετέφεραν τακτικά σε διαφορετικές διευθύνσεις εντός της Αττικής, ώστε να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις Αρχές.
Τα στοιχεία των ερευνών
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην εταιρία, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7 κινητά τηλέφωνα, 2 σκληροί δίσκοι, φορητή μονάδα αποθήκευσης, καθώς και πλήθος εγγράφων και παραστατικών που σχετίζονται με την υπόθεση.
Επιπλέον, από κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), που συνέδραμε την έρευνα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 52.500 ευρώ.