Αλλάζει το σκηνικό στα 170.000 ακίνητα που διατίθενται για Airbnb με τον νέο φόρο διαμονής, τα τέλη, τους νέους αυστηρότερους κανόνες και τις ποινές που θεσπίζονται από την Πρωτοχρονιά στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Ο λογαριασμός θα είναι βαρύτερος γι’ αυτούς που νοικιάζουν πάνω από δύο σπίτια καθώς θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία, να αποδίδουν ΦΠΑ και να πληρώνουν τέλος παρεπιδημούντων 0,5%.
Tην ίδια στιγμή σφίγγει ο κλοιός και στις αγοραπωλησίες καθώς η εξόφληση του τιμήματος θα γίνεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα και όχι με μετρητά όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα με στόχο να κλείσουν οι δίοδοι στο «μαύρο χρήμα» μέσω των συναλλαγών «κάτω από το τραπέζι».
Οι παρεμβάσεις που θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024 προβλέπουν:
1.Επιβολή φόρου διαμονής 1,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σημειώνεται ότι στο Μητρώο της ΑΑΔΕ είναι καταχωρημένα 168.819 ακίνητα που ανήκουν σε 107.719 ΑΦΜ (νομικά και φυσικά πρόσωπα).
Από αυτά:
– 27.367 ακίνητα ανήκουν σε 5.297 νομικά πρόσωπα
– 141.452 ακίνητα ανήκουν σε 102.422 φυσικά πρόσωπα. Από αυτά έως 2 ακίνητα έχουν 94.982 φυσικά πρόσωπα (92,7% των φυσικών προσώπων).
-Τρία ή περισσότερα ακίνητα έχουν 7.440 φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε 30.329 ακίνητα.
– 4.100 φυσικά πρόσωπα έχουν ακριβώς τρία ακίνητα και επιπλέον 1.687 φυσικά πρόσωπα έχουν τέσσερα ακίνητα).
Για την ιστορία και μόνο ένας φορολογούμενος εκμεταλλεύεται 82 ακίνητα και ένα νομικό πρόσωπο 948.
2. Υπαγωγή σε ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων στο εισόδημα νομικών προσώπων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.
3. Υποχρεωτική έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα – εκμισθωτές ακινήτων με έως ή πάνω από 3 ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση.
4. Αυστηροποίηση του ορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης όταν παρέχονται και άλλες υπηρεσίες πλην κλινοσκεπασμάτων και σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας διατίθεται, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα.
5. Αυξημένους ελέγχους στα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις με βάση τα δεδομένα των ηλεκτρονικών πλατφορμών.
6. Δημιουργία νέου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ειδικά για Βραχυχρόνια Μίσθωση.
7. Σε περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, αυστηροποιείται το πρόστιμο και ορίζεται, ανά χρήση, σε 50%, των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ (σήμερα το πρόστιμο είναι οριζόντιο και ανέρχεται σε 5.000 ευρώ). Σε περίπτωση υποτροπής για επόμενη χρήση το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.
8. Τροποποίηση του ορισμού Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, η οποία πλέον θα ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών, ακινήτου που είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής.

Με ηλεκτρονικό χρήμα οι αγοραπωλησίες

9. Απαγόρευση της χρήσης μετρητών σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων, σε 42.613 το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και σε 41.741 εν μέρει με μετρητά.
Οι τελευταίες συναλλαγές έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ ενώ αποκλειστικά με μετρητά τα 426 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr