Αυτά τα μέτρα στοχεύουν να ενισχύσουν την ακεραιότητα και να κλείσουν τα κενά για την προστασία του θεσμικού οργάνου και των μελών του από προσπάθειες παρέμβασης στο έργο του Κοινοβουλίου.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε: «Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε τους τελευταίους μήνες ενισχύουν την ακεραιότητα των συστημάτων του Κοινοβουλίου, κάνουν τη λήψη αποφάσεων πιο διαφανή και ενισχύουν το Κοινοβούλιο στο σύνολό του. Θέλουμε να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη με τους ευρωπαίους πολίτες και να επιβεβαιώσουμε εκ νέου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ανοιχτό θεσμικό όργανο. Του χρόνου θα επιστρέψουμε με ένα πιο σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό Κοινοβούλιο».


Για να κλείσουν “παραθυράκια”

Το Προεδρείο ενέκρινε αναθεωρημένους κανόνες για τα πρώην μέλη (νέα πολιτική περιστρεφόμενης πόρτας), νέους κανόνες για την πρόσβαση στο Κοινοβούλιο και υποχρεώσεις διαφάνειας σχετικά με τη συμμετοχή των εκπροσώπων συμφερόντων σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Κοινοβουλίου. Συμφώνησε επίσης για αναθεώρηση των εσωτερικών κανόνων για την καταγγελία πληροφοριών.

Το Κοινοβούλιο ενίσχυσε επίσης τη συνεργασία του με τις εθνικές δικαστικές αρχές και τις αρχές επιβολής του νόμου ενεργώντας ταχέως κατόπιν αιτημάτων των εθνικών αρχών, μεταξύ άλλων για άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Ξεχωριστά, οι ηγέτες των ομάδων διευκρίνισαν τους κανόνες σχετικά με τις επείγουσες συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ολομέλεια για να προστατεύσουν τη διαδικασία από αδικαιολόγητη παρέμβαση. Μετά από ψηφίσματα τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023, οι αρχηγοί των ομάδων στη Διάσκεψη των Προέδρων ενέκριναν επίσης κατευθυντήριες γραμμές για την υποστήριξη των βουλευτών και του προσωπικού στις σχέσεις τους με εκπροσώπους τρίτων χωρών (διπλωμάτες και εκπροσώπους κρατών). Το Κοινοβούλιο έλαβε επιτέλους ανταπόκριση στην έκκλησή του για ένα φιλόδοξο και ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας της ΕΕ, καθώς η Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση για διοργανική συμφωνία. Η Πρόεδρος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για ένα αποτέλεσμα που αντανακλά τις φιλοδοξίες του Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής έχουν προτείνει η επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων. Περιλαμβάνουν: ευρύτερο πεδίο υποχρεωτικών δηλώσεων μελών σχετικά με συναντήσεις με τρίτα μέρη. απαγόρευση των δραστηριοτήτων άτυπων ομάδων φιλίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγχυση με τις επίσημες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες· σαφέστερους κανόνες για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων και αυξημένη διαφάνεια στις οικονομικές δηλώσεις των μελών. Η επιτροπή προτείνει επίσης έναν ενισχυμένο ρόλο για τη συμβουλευτική επιτροπή για τον κώδικα δεοντολογίας και έναν αναθεωρημένο κατάλογο κυρώσεων. Η τελική ψηφοφορία για τα μέτρα αυτά θα διεξαχθεί στην ολομέλεια του Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα ανταποκρίνονται σε ψηφίσματα της ολομέλειας που ζητούν αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας καθώς και για μια ισχυρότερη κουλτούρα ασφάλειας όσον αφορά τις προσπάθειες ξένων παρεμβάσεων.

Περαιτέρω συστάσεις

Άλλα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα έχουν προταθεί από την ειδική επιτροπή για την ξένη παρέμβαση σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, τα οποία συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στη σύνοδο ολομέλειας του Ιουλίου 2023.


Εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες

Ο ιστότοπος του Κοινοβουλίου παρέχει πλέον κεντρικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες σχετικά με την ακεραιότητα του κοινοβουλευτικού έργου στο πλαίσιο μιας νέας καρτέλας: Διαφάνεια και Δεοντολογία.

Πρόοδος στις πολιτικές κατά της παρενόχλησης

Η Πρόεδρος Μέτσολα έδωσε εντολή στους κοσμήτορες να επεξεργαστούν προτάσεις για την ενίσχυση των πολιτικών του Κοινοβουλίου κατά της παρενόχλησης. Το Προεδρείο αποφάσισε στις 10 Ιουλίου να ιδρύσει μια υπηρεσία διαμεσολάβησης και έδωσε την πολιτική του υποστήριξη στην εισαγωγή της υποχρεωτικής κατάρτισης για τους βουλευτές του ΕΚ. Το Προεδρείο συμφώνησε επίσης να βελτιώσει την υφιστάμενη διαδικασία της Συμβουλευτικής Επιτροπής που ασχολείται με καταγγελίες παρενόχλησης που αφορούν μέλη.

Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση

Για να συνοδεύσει όλες τις αλλαγές και να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή τους, το Κοινοβούλιο πραγματοποιεί τακτικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με τις υποχρεώσεις των βουλευτών και του προσωπικού. Προσφέρει ειδική εκπαίδευση στο προσωπικό και στα μέλη για να διασφαλίσει ότι όλοι έχουν σαφή κατανόηση των απαιτήσεων δεοντολογίας και διαφάνειας που ισχύουν για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του κοινοβουλευτικού έργου.

Εκσυγχρονισμός των τρόπων εργασίας του Κοινοβουλίου

Επιπλέον, μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του τρόπου εργασίας του Κοινοβουλίου ξεκίνησε από τη Διάσκεψη των Προέδρων τον Ιανουάριο του 2023, η οποία καλύπτει τη νομοθετική, δημοσιονομική, έλεγχο, την ολομέλεια και την εξωτερική διάσταση των εργασιών του Κοινοβουλίου.