Γράφει ο Μάριος Χριστοδούλου


«Κύμα» ελέγχων στα στοιχεία 3,8 εκατ. φορολογούμενων που το 2022 δήλωσαν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ εξαπολύει η ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις κρυφών εισοδημάτων με το βάρος να πέφτει στις δαπάνες και την περιουσιακή κατάσταση.
Την ίδια ώρα μέσα στην εβδομάδα ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «Ελεγχος Live» που μέσω τάμπλετ δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Έλεγχοι

Τα στοιχεία με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021 και δηλώθηκαν το 2022 έχουν κινητοποιήσει την ΑΑΔΕ καθώς δείχνουν ότι σχεδόν έξι στα δέκα νοικοκυριά και επτά στους δέκα επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.
Μάλιστα  το 36,6% των φορολογουμένων δήλωσαν εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ ενώ δύο στους δέκα ή 1.349.991 πολίτες δηλώνουν εισοδήματα έως 1.000 ευρώ τον χρόνο.

Στο επίκεντρο των ελέγχων

Στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εμφανίζουν χαμηλά καθαρά κέρδη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό φορολογητέο εισόδημα που δήλωσαν πέρυσι ανήλθε σε 4,3 δις. ευρώ όταν ο τζίρος τους ήταν σχεδόν δεκαπλάσιος.
Για την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ μπαίνουν:

–       το ύψος των δαπανών για αγορές αγαθών, παροχή υπηρεσιών, λογαριασμούς  ρεύματος, τηλεφωνίας κ.α)

–       τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos και ο φόρος που παρακρατήθηκε

–       τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

–       τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με βάση τα στοιχεία από τα Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ).

–       τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.

–       οι πληρωμές ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας

–       τα νοσήλια σε ιδιωτικά θεραπευτήρια

–       τα δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία.

Που θα δοθεί έμφαση

Έμφαση θα δοθεί στις δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά περιορίζοντας τα κέρδη και κατά συνέπεια τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η αναγνώριση από την εφορία μόνο των δαπανών που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA, η υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης  που θα συνοδεύεται με κίνητρα για τις επιχειρήσεις και η καθιέρωση του ψηφιακού δελτίου αποστολής και του ψηφιακού πελατολόγιου για γιατρούς, δικηγόρους και άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Πρεμιέρα «Ελεγχος live» 

Εντωμεταξύ πρεμιέρα σε πιλοτική βάση κάνει μέσα στην εβδομάδα  το νέο ψηφιακό εργαλείο «Ελεγχος live» πρεμιέρα σε πιλοτική βάση κάνει μέσα στην εβδομάδα  το νέο ψηφιακό εργαλείο  «Έλεγχος live»  που θα είναι το νέο ηλεκτρονικό όπλο για τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές.
Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, οι «ράμπο»  της ΑΑΔΕ θα έχουν στην οθόνη των φορητών τους υπολογιστών το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων, θα βλέπουν on line τις διαβιβάσεις αποδείξεων, θα διασταυρώνουν στοιχεία και στο τέλος της διαδικασίας θα ορίζουν την «καμπάνα» εκδίδοντας το σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου.
Το «ραβασάκι» θα αποστέλλεται απευθείας στη θυρίδα του φορολογουμένου στο taxisnet για τα περαιτέρω.

Real Time πρόσβαση

Ειδικότερα ,οι ελεγκτές της εφορίας ελεγκτές μέσα από τα tablet θα έχουν real time πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία ώστε να:

– μπορούν με αυτόματες διαδικασίες να διαπιστώνουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)

– μπορούν να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.

– έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν άμεσες και ταχύτατες διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.

– έχουν πρόσβαση στο οικονομικό προφίλ και σε όλο το ιστορικό του επαγγελματία ή της επιχείρησης. Με λίγα λόγια θα μπορούν να γνωρίζουν άμεσα εάν στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις, τι είδους και αν είναι υπότροποι.

-εκδίδουν και θα κοινοποιούν άμεσα στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Στην περίπτωση που εντοπίζονται παραβάσεις της μη έκδοσης αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές ή της μη αποστολής των στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA, θα μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρησή από 48 ώρες έως και 10 ημέρες, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.