Βρυξέλλες, 30-3-2023 CCBE :
Επιτροπή Εκπαίδευσης (“Training Committee”)
Συμμετέχων : Νικόλαος Β.Κουτκιάς(Επικεφαλής της Επιτροπής), Γεώργιος Κουτσός (Ελληνική Αντιπροσωπεία/Μέλος ΔΣ ΔΣΘ)
Α) Παρουσίαση του European Judicial Training Report
Στις εργασίες της Επιτροπής συμμετείχαν δύο Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της συλλογής δεδομένων και στοιχείων για την κατάρτιση και εκπαίδευση των Δικηγόρων στο ενωσιακό δίκαιο για τις χώρες Μέλη της ΕΕ , καθώς και των πέντε κρατών της εδαφικής περιφέρειας των Δυτικών Βαλκανίων . Τα δεδομένα αφορούν την δικαστική χρονιά 2021 και όσον αφορά στην Ελλάδα για τον αριθμό των Δικηγόρων που παρακολούθησαν προγράμματα κατάρτισης στο κοινοτικό δίκαιο στοιχεία χορηγήθηκαν από τον ΔΣΑ, τη Νομική Βιβλιοθήκη και το Europeans Lawyer Foundation σχετικά με την συμμετοχή Ελλήνων δικηγόρων στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες , που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του.
Βασικά συμπεράσματα της αποτίμησης των δεδομένων του 2021 είναι ότι συγκριτικά με το 2020 υπάρχει μια υψηλή μείωση ποσοστού -63/100 στον αριθμό των δικηγόρων, που παρακολούθησαν εκπαίδευση και κατάρτιση στο δίκαιο της ΕΕ.
Ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα έτη 2018,2019 πριν την εκδήλωση της πανδημίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνον 6 χώρες-μέλη της Ε.Ε και μία υποψήφια για ένταξη χώρα από τα Βαλκάνια πέτυχαν τον στόχο του 15% των Δικηγόρων που καταρτίζονται στο Ενωσιακό δίκαιο και έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2021-2024.
Αντηλλάγησαν απόψεις για το πρόβλημα της έγκυρης και ορθής συλλογής δεδομένων και στοιχείων από τους Συλλόγους και ο Επικεφαλής της Επιτροπής πρότεινε εκ νέου την διοργάνωση ενός διαδικτυακού σεμιναρίου στις 19.6.2023, όταν τεθεί σε κυκλοφορία το καινούριο ερωτηματολόγιο για το έτος 2022, όπου θα συμμετέχουν όσοι από κάθε χώρα είναι Υπεύθυνοι να κρατούν δεδομένα και με την παρουσία Εκπροσώπων της Κομισιόν, όπου θα δίδονται ερμηνείες για το ερωτηματολόγιο.
Η Εκπρόσωπος της Κροατικής Αντιπροσωπείας ανέλυσε το εγχώριο σύστημα καταγραφής των Δικηγόρων στο στάδιο της εκπαίδευσής, όπου υπάρχει μια Πλατφόρμα, που είναι ιδιοκτησία του Κροατικού Δικηγορικού Συλλόγου, στην οποία υπάρχουν καταχωρημένα όλα τα μαθήματα και οι εκπαιδευτικές δράσεις και ο εγγεγραμμένος χρήστης-δικηγόρος κατά την εγγραφή του σε μάθημα της επιλογής του , καταγράφεται και μπορεί να μετρηθεί στο σύνολο των Σπουδαστών.
Πρόκειται για μια απλή, σύγχρονη και αξιόπιστη ψηφιοποιημένη πρακτική. Στην συνέχεια οι Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσαν για την πορεία άλλων δράσεων της Κομισιόν, που έχουν σχέση με την πολιτική της περαιτέρω εξοικείωσης των Δικηγόρων με το κοινοτικό δίκαιο και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης [ΔΕΕ].
Μια από αυτές τις δράσεις είναι η μαγνητοφώνηση συνεδριάσεων του ΔΕΕ και η διαμόρφωση ειδικών video προβολών ως εργαλείο στην διάθεση οποιουδήποτε Δικηγόρου.
Η υπό ανέγερση πλατφόρμα ETP προχωρά και στις 26-28 Απριλίου 2023 θα γίνει διαδικτυακή τριήμερη ημερίδα της σουηδικής προεδρία με θέμα «Κατάρτιση νομικών: οι σωστές δεξιότητες για να υποδεχτούμε την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης».
Β) CoE HELP/CCBE Program 2023
Μετά το πρώτο επιτυχημένο πολυεθνικό σεμινάριο με Αντιπρόσωπο από κάθε χώρα-μέλος του CCBE με το HELP επάνω στα ζητήματα των κανόνων συμπεριφοράς και δεοντολογίας των Δικαστών και Δικηγόρων αποφασίστηκε η υποβολή νέου αιτήματος ενδιαφέροντος προς Συμβούλιο της Ευρώπης για ένα καινούριο σεμινάριο. Θα ληφθούν αποφάσεις με ηλεκτρονικό τρόπο σχετικά με το θέμα του Σεμιναρίου και το περιεχόμενο.
Για την Ελληνική Αντιπροσωπεία
Νικόλαος Β.Κουτκιάς