Στο μικροσκόπιο των βελγικών αρχών, όχι μόνο για το Qatargate αλλά και για άλλη έρευνα, βρίσκεται η Εύα Καϊλή σύμφωνα με το Politico.
Στο στόχαστρο νέας έρευνας φέρεται να βρίσκεται η Εύα Καϊλή, που εδώ και δέκα ημέρες περίπου είναι στο σπίτι της με ηλεκτρονική επιτήρηση, μετά από εισαγγελική διάταξη.
Το Politico αναφέρει σήμερα ότι εξασφάλισε έγγραφα που φέρονται να δείχνουν ότι η Εύα Καϊλή κατηγορείται πως έπαιρνε μερίδιο από τους μισθούς των βοηθών της στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έρευνα επικεντρώνεται σε φερόμενες ύποπτες πληρωμές, σε τέσσερις πρώην συνεργάτες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την περίοδο μεταξύ 2014 και 2020.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να εξετάζεται από τις βελγικές αρχές για τρεις πιθανές δόλιες δραστηριότητες: αν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με την τοποθεσία και τις εργασιακές δραστηριότητες των βοηθών της, αν πήρε μερίδιο από τις αποζημιώσεις τους για «εικονικά» επαγγελματικά ταξίδια που ενορχήστρωσε και αν πήρε επίσης «προμήθειες» από μέρος των μισθών τους, σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Metsola R., η οποία είναι σε γνώση του γνωστού περιοδικού.
Το Politico αναφέρει ακόμη ότι «και μια άλλη Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η Μαρία Σπυράκη, αποτελεί κομμάτι της ίδιας έρευνας». Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Politico, δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Σπυράκη έπαιρνε προμήθειες από μισθούς ή ψευδείς αποζημιώσεις.
Φέρεται να χρωστάει 100.000 ευρώ
Συνολικά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η Καϊλή φέρεται να χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ», σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την υπόθεση.
Οι λεπτομέρειες δίνουν «την πρώτη πραγματική εικόνα της έρευνας» από τότε που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, λίγες μόνο ημέρες μετά τη φυλάκιση της Καϊλή για το Qatargate – το φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας στο οποίο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, εμπλέκονται χώρες όπως το Κατάρ και το Μαρόκο που πληρώνουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η τρέχουσα έρευνα αφορά σοβαρές υποψίες για επανελαμβανόμενη απάτη και άλλες σοβαρές παρατυπίες», φέρεται να λέει η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Laura Kövesi, στην επιστολή που επικαλείται το Politico, η οποία εστάλη στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και ζητούσε την άρση της ασυλίας τόσο της Καϊλή όσο και της Σπυράκη.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, πάντως, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο για το άρθρο του περιοδικού. Η Εύα Καϊλή, μέσω του δικηγόρου της, φέρεται να έχει υποσχεθεί ότι θα αποπληρώσει οποιαδήποτε ενδεχόμενη οφειλή και να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις. Η Μαρία Σπυράκη από την πλευρά της, τόνισε στο Politico ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Καϊλή και επεσήμανε ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για μίζες.
Τι απαντά ο δικηγόρος της Καϊλή, κ. Δημητρακόπουλος
«Στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας, που προβλέπεται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , λαμβάνουν χώρα συχνοί έλεγχοι οι οποίοι ,μεταξύ άλλων, αφορούν υπερωρίες που καταβλήθηκαν σε βοηθούς, αποζημιώσεις για επαγγελματικά ταξίδια, κονδύλια τα οποία προεγκρίνει ο κάθε Ευρωβουλευτής. Προς αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να επισημανθεί ότι, σε αντίθεση με όσα ανακριβώς δημοσιεύονται για την Εύα Καϊλή , από τις ενδελεχείς έρευνες από τα αρμόδια θεσμικά όργανα ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΛΗΨΗ « μίζας» από αποζημιώσεις σε συνεργάτες της.
Τα ανωτέρω συνιστούν συκοφαντική δυσφήμιση. Συνήθης πρακτική είναι στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, οι τυχόν διαπιστούμενες τυπικές διαφορές με τις προεγκρίσεις να διευθετούνται με τις αρμόδιες υπηρεσίες . Είναι προφανές ότι κάποιες δυνάμεις με ιταμά πολιτικά κινητρα, βλεποντας ότι καταρρέουν οι κατηγορίες σε βαρος μου για την γνωστή υπόθεση , επιχειρούν να ποινικοποιήσουν διοικητικές πάγιες διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου».