Λογισμικό παρόμοιο με το διαβόητο Pegasus της NSO που αναπτύχθηκε από διαφορετική ισραηλινή εταιρεία χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, μελών της αντιπολίτευσης και μη κυβερνητικών οργανώσεων σε τουλάχιστον 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.
Την υπόθεση της ισραηλινής εταιρείας QuaDream αποκάλυψαν την Τρίτη η Microsoft και η πρωτοβουλία Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η οποία είχε παίξει κεντρικό ρόλο στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου της NSO.
To spyware της μυστικοπαθούς QuaDream σχεδιάστηκε να μολύνει συσκευές iPhone χωρίς να απαιτείται καμία λανθασμένη κίνηση του χρήστη, ανέφερε σε έκθεσή του το Citizen Labs, το οποίο έχει ταυτοποιήσει ορισμένα από τα θύματα σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τα οποία όμως δεν κατονομάζει.
Στην δική της έκθεση, η Microsoft αναφέρει ότι εκτιμά με «υψηλό βαθμό αξιοπιστίας» ότι το λογισμικό «συνδέεται στενά με την QuaDream».
Ομάδες μισθοφόρων χάκερ όπως η QuaDream «ακμάζουν στη σκιά» και η αποκάλυψή τους «είναι αναγκαία για να σταματήσει αυτή η δραστηριότητα» δήλωσε η βοηθός γενική σύμβουλος της Microsoft Berney.
Την είδηση μεταδίδει το Reuters, το οποίο προσπάθεί μάταια εδώ και ένα χρόνο να έρθει σε επαφή με την εταιρεία. Δεν το κατάφερε ακόμα και όταν επισκέφθηκε τα γραφεία της στο Ράματ Γκαν έξω από το Τελ Αβίβ.
Το πρακτορείο είχε αποκαλύψει την ύπαρξη του λογισμικού το 2022.
Οι εκθέσεις της Microsoft και του Citizen Lab έρχονται λίγες εβδομάδες αφότου ο Λευκός Οίκος παρουσίασε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο περιορίζει τις προμήθειες προγραμμάτων παρακολούθησης, εφόσον χρησιμοποιούνται και από απολυταρχικά καθεστώτα.
Σε αντίθεση με την NSO, η οποία συνήθως απαντούσε σε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον της, η QuaDream τηρεί σιγή ιχθύος.
Δεν διαθέτει δικτυακό τόπο και σύμφωνα με το Reuters οι εργαζόμενοι έχουν κληθεί να μην αναφέρονται στον εργοδότη τους στις αναρτήσεις τους σε κοινωνικά μέσα.