Σφοδρές αντιδράσεις στον νομικό και όχι μόνο κόσμο έχει προκαλέσει το πρόσφατο περιστατικό βίας με θύμα έναν 24χρονο που μαχαιρώθηκε άγρια από ομάδα 10-15 ατόμων ενώ βρισκόταν στην οδό Λουκάρεως, δίπλα στο Εφετείο Αθηνών, όταν ρωτήθηκε… «τι ομάδα είσαι;».
Και ενώ ο νεαρός βρισκόταν κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από τις αστυνομικές δυνάμεις, το περιστατικό με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του δεν απεφεύχθη, ενώ άφαντοι παραμένουν εκτός από τους τέσσερις συλληφθέντες, οι υπόλοιποι δράστες.
Με νωπές τις μνήμες της οπαδικής βίας που οδήγησαν στην δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, μια νέα «μαύρη» σελίδα προστέθηκε στα περιστατικά και μάλιστα σε ένα σημείο-αιχμής ανάμεσα στην ΓΑΔΑ και στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
Με παρέμβαση του στο D, ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, Αλέξανδρος Μαντζούτσος καταδικάζει την επίθεση, ενώ υπογραμμίζει το σοβαρό κενό ασφάλειας, κάνοντας λόγο για «εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας».
Όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, υπάρχει «άμεσος κίνδυνος ζωής, όχι μόνο για τους δικηγόρους, αλλά και τους δικαστές, τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους απλούς πολίτες»
Η πλήρης δήλωση του κ. Μαντζούτσου
«Η πρόσφατη αιματηρή επίθεση στο Εφετείο Αθηνών κάθε άλλο παρά αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό βίας στους χώρους των απονομής της Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζω την -προ ετών- επίθεση με μαχαίρι στη γραμματέα της 28ης ανακρίτριας στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, τη δολοφονία συμπολίτη μας και το βαρύτατο τραυματισμό ενός ακόμη στο κτήριο 9 του Πρωτοδικείου Αθηνών, την τρομοκρατική απόπειρα στο κτήριο 6 του δικαστηρίου, και τόσα άλλα…
Η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και μέτρων φύλαξης στους χώρους των Δικαστηρίων δείχνει την εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο ζωής, όχι μόνο εμάς τους δικηγόρους, αλλά και τους δικαστές, τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους απλούς πολίτες.
Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν θρηνήσαμε θύματα… Άραγε, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την επόμενη, προκειμένου η Πολιτεία να «διασφαλίσει την ασφάλεια» και να λάβει -επιτέλους- μέτρα για την απονομή της Δικαιοσύνης υπό συνθήκες που προσιδιάζουν σε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου;»