Την ώρα που η “διπλωματία των σεισμών” φαίνεται να έσπασε τον πάγο στον οποίο είχαν μπει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την ακραία, εμπρηστική ρητορική της γείτονος και τις απειλές που εξαπέλυε εναντίον της χώρας μας, ο πανεπιστημιακός και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης ανέφερε την Τρίτη 14/2 ότι το γεγονός ότι βρισκόμαστε, Ελλάδα και Τουρκία, σε προεκλογική περίοδο δυσκολεύει το να ληφθούν πραγματικά δραστικά μέτρα για το θέμα της προσέγγισης.
Ωστόσο μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι «δεν αποκλείεται φυσικά να βρούμε κάποια δίοδο έστω περιορισμένη, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».
“Μόνο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορούν να λυθούν οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας”
«Οι διαφορές που μας χωρίζουν είναι τεράστιες, με την έννοια δηλαδή ότι είναι διαμετρικά αντίθετες οι θέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας στα θέματα αυτά.
Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η μόνη λύση είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Το ζήτημα είναι να πειστούν και οι δύο πλευρές ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι για τη διαπραγμάτευση καθεαυτή, αλλά για την εύρεση μιας κοινής συμφωνίας συνυποσχετικού» προσέθεσε ο κ. Ροζάκης, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο μετά την διεξαγωγή των εκλογών θα μπορούσε να συμβεί.
Ποιος είναι ο διακεκριμένος νομικός
Ο Χρήστος Ροζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Ιλινόις και στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Γενεύης. Διετέλεσε υφηγητής και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Γενεύης, στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Εδιμβούργου, της Λευκωσίας κ.α. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και είναι επίτιμος πρόεδρος της.
Έχει επίσης διατελέσει γενικός γραμματέας του ΕΛΙΑΜΕΠ. Στην περίοδο 1996-97 υπηρέτησε υφυπουργός Εξωτερικών.
Από το 1987 είναι μέλος αρχικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και από το 1998 δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μετέπειτα έγινε αντιπρόεδρος.
Είναι μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θράκης. Έχει επίσης παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το συγγραφικό έργο του αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματα του ανθρώπου, τη διεθνή πολιτική και την ελληνική εξωτερική πολιτική. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.