Το φως της δημοσιότητας «βλέπει» επιστολή που έστειλαν στην ΕΕ, οι δικηγόροι του Ρώσου μεγιστάνα, Roman Abramovich σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρους του.
Ειδικότερα, η νομική ομάδα του διάσημου Ρώσου δισεκατομμυριούχου Roman Abramovich ανέφερε μεταξύ άλλων σε αξιωματούχους της ΕΕ, ότι ο πελάτης τους δεν υποστηρίζει τον πόλεμο του Putin στην Ουκρανία, ενώ είχε δημιουργήσει την περιουσία πολύ πιο πριν αναρριχθεί ο ρώσος τσάρος στην ηγεσία.
Ο 55χρονος μεγιστάνας Abramovich είναι περισσότερο γνωστός ως ο πρώην ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea FC ωστόσο, στις 17 Μαρτίου το όνομά του εντάχθηκε στη λίστα κυρώσεων της Δύσης κατά εκατοντάδων Ρώσων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία δεσμευθήκαν ενώ αποκλείστηκε και η βίζα του.
Η ΕΕ επικαλέσθηκε τότε τους «μακρούς και στενούς δεσμούς του Abramovich με τον [Ρώσο πρόεδρο] Putin».
Η οργισμένη αντίδραση Abramovich
Ο Abramovich όμως προχώρησε στην αντεπίθεση καθώς μήνυσε πρόσφατα μια σειρά από βρετανικές εφημερίδες και τον αμερικανό εκδότη HarperCollins, αρνούμενος τους ισχυρισμούς ότι ήταν «μυστικός πράκτορας του καθεστώτος».
Μήνυσε επίσης, το Συμβούλιο της ΕΕ στο ευρωπαϊκό δικαστήριο στο Λουξεμβούργο ώστε να ακυρωθούν οι κυρώσεις.
Στις 25 Μαΐου το βελγικό δικηγορικό γραφείο, Daldewolf με έδρα τις Βρυξέλλες, έστειλε επιστολή σε αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες ζητώντας τη διαγραφή του από τον «μαύρο» κατάλογο.
Στην επιστολή του 35 σελίδων, που αποκαλύπτει το EUobserver, ο πολυεκατομμυριούχος προσπαθεί να να κρατήσει αποστάσεις από τον Putin.
Απεικονίζεται ως ο «σωτήριος διαπραγματευτής με την Ουκρανία ενώ δεν διστάζει να κατηγορήσει την ΕΕ για «αντισημιτικές» επιθέσεις.
«Μετά την αγορά της Chelsea Football Club, ο κ. Abramovich έγινε ένας από τους πιο διάσημους Ρώσους επιχειρηματίες.
Ωστόσο, είναι λάθος να μεταφράζεται αυτή η φήμη σε εμπλοκή ή επιρροή προς τη Ρωσία», ανέφεραν οι δικηγόροι του προς στο Συμβούλιο της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Ο κ. Abramovich δεν εξέφρασε ποτέ την υποστήριξή του για την πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας έναντι της Ουκρανίας», ανέφεραν.
Εκείνος έχτισε την περιουσία του πριν έρθει ο Putin στην εξουσία, ενώ γενικά “εργαζόταν σε μεγάλο βαθμό εκτός Ρωσίας” και “ο πλούτος του έχει επενδυθεί σε μεγάλο βαθμό εκτός Ρωσίας”, σημείωσαν.
Ο Daldewolf επισύναψε μια δεύτερη επιστολή, υπογεγραμμένη από τον David Arkhamia, Ουκρανό βουλευτή και επικεφαλής διαπραγματευτή ειρήνης, στις 27 Μαΐου, η οποία ανέφερε επίσης ότι ο Αμπράμοβιτς «συμμετέχει ενεργά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» και ότι «χάρη στις προσπάθειές του» πάνω από «400.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από το πεδίο της μάχης».
Επιπροσθέτως, δικηγόροι του Abramovich τον παρουσίασαν ως θύμα επιθέσεων από άτομα με ανοιχτά αντισημιτικές πεποιθήσεις, όπως ο πρώην ρώσος στρατηγός της KGB , ο οποίος είχε αποκαλέσει τον Abramovich «ταμία» του καθεστώτος.
Μίλησαν για «τον ρόλο που διαδραμάτισε ο αντισημιτισμός στις άσκοπες και συκοφαντικές κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του», οι οποίες «ακόμη και σήμερα επαναλαμβάνονται και είναι επίσης παρόντες στα στοιχεία που παρέχει το συμβούλιο [ΕΕ]».
«Παραμένουμε στη διάθεση του Συμβουλίου για να παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας προφορικά», δήλωσαν δύο από τους δικηγόρους του.
Στην αντεπίθεση οι Ρώσοι: Μπαράζ προσφυγών από ολιγάρχες προς το Συμβούλιο της ΕΕ
Στη νομική οδό στρέφονται πάντως και άλλοι οι Ρώσοι μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον τους μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, περισσότεροι από 20 Ρώσοι ολιγάρχες, πολιτικοί και άλλα άτομα που συνδέονται με τον Putin και το Κρεμλίνο, προσφεύγουν κατά του Συμβουλίου της ΕΕ για τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι προσφυγές υποβλήθηκαν στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, το δεύτερο υψηλότερο δικαστήριο της Ένωσης, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα και μολονότι αναφέρονται μόνον τα επώνυμα των Ρώσων ολιγαρχών, από τη διασταύρωση των στοιχείων των Ρώσων πολιτών, στους οποίους επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, προκύπτει ότι ανάμεσά στους προσφεύγοντες περιλαμβάνονται ο τραπεζίτης Freedman, ο μεγιστάνας του χάλυβα, Mordarsov, ο μεγαλοεπενδυτής Ιγκόρ Σουχάλοφ, ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου Timcenko και ο μεγιστάνας της μεταλλουργίας, Usmanov.
Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες προσφυγές Ρώσων ολιγαρχών, αναφέρει το Politico, καθώς η ΕΕ επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών σε εδάφη κρατών μελών της σε πάνω από 1.100 άτομα και άνω των 80 εταιρειών και οντοτήτων.
Φήμες ότι ο Putin διέταξε τους Ρώσους ολιγάρχες να περάσουν στην αντεπίθεση
Σύμφωνα με φήμες σε κύκλους της ΕΕ ο Putin διέταξε τους Ρώσους ολιγάρχες να προσφύγουν κατά των κυρώσεων προκειμένου να προκαλέσουν «κόπωση» σε θεσμούς της ΕΕ.
«Αν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν θα αποδώσει καρπούς.
Εννοώ ότι γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια», δήλωσε πηγή στο EU Observer.
H εξέταση των προσφυγών των Ρώσων ολιγαρχών μπορεί να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια, ενώ οι προσφεύγοντες επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν τα κατά τα άλλα παγωμένα περιουσιακά τους στοιχεία για να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ολιγάρχες σέρνουν την ΕΕ στα δικαστήρια για κυρώσεις και ορισμένοι εξ’ αυτών έχουν κερδίσει στο παρελθόν τις νομικές μάχες, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας και στενός σύμμαχος του Putin, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, στο πλευρό του οποίου τάχθηκε το δικαστήριο το 2019 ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.
Οι δικηγόροι της ΕΕ αντιμετωπίζουν και το πρόσθετο μειονέκτημα ότι τα «πακέτα των αποδείξεων» δεν μπορούν να περιλαμβάνουν απόρρητες πληροφορίες, που ίσως είδαν στις Βρυξέλλες για να εγκρίνουν τις λίστες των κυρώσεων.