Της Ελένης Τσιάβο
Συντονισμένη «αντίσταση» από νομικούς θα βρει πλέον μπροστά της η ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των ραγδαίων αυξήσεων που σημειώνονται στους λογαριασμούς.
Ειδικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 13.4.2022, μέσω τηλεδιάσκεψης απεφάνθη πως το δικηγορικό σώμα θα στραφεί κατά της εν λόγω ρήτρας.
Όπως αναφέρθηκε από τους δικηγόρους, εξαιτίας της (ρήτρας) «δημιουργούνται «σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες και συναδέλφους μας»
Σημειώνεται πάντως, πως ήδη έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις προσωρινού χαρακτήρα εναντίον της εφαρμογής της, οι οποίες ουσιαστικά «παγώνουν» τη διακοπή ρεύματος που προβλέπεται.
Παράλληλα, μέσω των προσφυγών θα εξεταστεί και το ζήτημα της διαφάνειας στα συμβόλαια που έχουν συνάψει οι πάροχοι με τους καταναλωτές.
Μεταξύ άλλων οι δικηγόροι αναφέρουν:
«…Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες , που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες και συναδέλφους μας.
Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα κοινωνικό αγαθό, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα , που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει στην ελληνική κοινωνία και στους συναδέλφους.
Στα πλαίσια αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:
Α) Να προσφύγει δικαστικά κατά της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής.
Β) Να διοργανώσει εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας, με τη συμμετοχή ειδικών νομικών επιστημόνων, προκειμένου να αναδειχθούν τα νομικά ζητήματα και η συμβατότητα ή μη της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής με τους Γενικούς Ορους Συναλλαγών».
Παραδείγματα αποφάσεων
Ασφαλιστικά μέτρα
Ασφαλιστικά μέτρα για να μην πληρώσει την ρήτρα αναπροσαρμογής που του επέβαλλε καταχρηστικά ο πάροχος ρεύματος με τον οποίο είχε σταθερό συμβόλαιο, κατέθεσε ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας.
«Η επιχείρηση είχε μια σύμβαση με σταθερή τιμολόγηση, δίχως ρήτρα αναπροσαρμογής, που είχε συναφθεί τον Απρίλιο του 2021. Αιφνιδίως η εταιρεία τον Οκτώβριο έστειλε έγγραφο για να αλλάξει η σύμβαση και να γίνει με κυμαινόμενη χρέωση. Ο επιχειρηματίας δεν το δέχτηκε με αποτέλεσμα ο πάροχος να επιβάλλει ρήτρα αναπροσαρμογής» ανέφερε η δικηγόρος κ. Νούκα.
Περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολούθησε ο πελάτης της η κ. Νούκα είπε ότι ζήτησαν προσωρινή διαταγή από το δικαστήριο, η οποία θα εκδικαστεί στις 5 Μάϊου, και μέχρι τότε διατάχθηκε ο πάροχος να απέχει από τη διακοπή του ρεύματος στο ακίνητο.
Το δικαστήριο έκρινε ότι υφίσταται κίνδυνος για την επιχείρηση και έτσι αποφάσισε να μη διακοπεί το ρεύμα εφόσον αμφισβητείται η νομιμότητα της ρήτρας.
Πρόκειται για μια απόφαση – σταθμό για την υπόθεση.
Μαζικές αγωγές από την ΕΚΠΟΙΖΩ
«Η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε καταθέσει πριν από μήνες μία συλλογική αγωγή προκειμένου να κριθεί η καταχρηστικότητα ορισμένων όρων σε σύμβαση προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο σημαντικότερος όρος είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Bίκτωρας Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος της οργάνωσης.
«Οι αυξήσεις στην ενέργεια πράγματι οφείλονται στην αύξηση του κόστους ενέργειας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες για τους παρόχους. Στις περισσότερες συμβάσεις η ρήτρα αναπροσαρμογής δε βασίζεται σε διαφανή κριτήρια. Οι καταναλωτές αναγκάζονται να πληρώνουν παραπάνω από ότι θα πλήρωναν».
Η προσφυγή του ΙΝΚΑ
Πέντε δικηγόροι –Γιώργος Καλτσάς, Αλέξης Αλεξόπουλος, Μάριος Μαρινάκος, Αντώνης Πράττας και Τάσος Σανδαλάκης– έχουν αναλάβει με εντολή του ΙΝΚΑ-Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας, τη σύνταξη και κατάθεση της συλλογικής αγωγής, που θα έχει επίκεντρο τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά θα περιλαμβάνει και άλλες αθέμιτες πρακτικές των παρόχων ενέργειας, ΔΕΗ και ιδιωτών.
Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση, τόσο πολιτών όσο και συλλογικών ενώσεων, είναι μεγάλη. Για τη σύνταξή της έχει συγκροτηθεί ειδική γραμματεία, τηλεφωνικό κέντρο και ιστοσελίδα