Να «παγώσει» και εν συνεχεία να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία -λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία- ο ίδιος δεν μπορεί να ανανεώσει την άδεια παραμονής του στη χώρα μας, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) Ρώσος επιχειρηματίας που διαμένει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Ελλάδα.
Μάλιστα τα σχετικά δικόγραφα (αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, αναστολής και ακύρωσης) υπογράφει και η σύζυγος του Ρώσου επιχειρηματία, ο οποίος είναι εγκαταστημένος μόνιμα στην περιοχή της Θεσσαλίας από το 2011.
Ο επιχειρηματίας δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα ενοικιάσεων αυτοκινήτων, φορτηγών, κ.λπ. αλλά και στην αγορά και διαχείριση αγροτικών ακινήτων, ενώ από το 2017 είναι ιδιοκτήτης διώροφης κατοικίας.
Τώρα με τις αιτήσεις που κατέθεσε στο ΣτΕ ο ίδιος και η σύζυγός του στρέφονται κατά της από 28.2.2022 απόφασης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία ελήφθη λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, και με αυτή «παγώνει»:
- Η εξέταση και η έκδοση αποφάσεων επί εκκρεμών αιτήσεων Ρώσων πολιτών και των μελών των οικογενειών τους για παραμονή στη χώρα μας,
- Η υποβολή νέων αιτήσεων Ρώσων πολιτών και μελών των οικογενειών τους για παραμονή στη χώρα μας και
- Η υποβολή αιτήσεων ανανέωσης τίτλων διαμονής στην Ελλάδα πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στην προσφυγή του ο Ρώσος επιχειρηματίας όπως η σύζυγός του αναφέρουν πως η ισχύς των νόμιμων τίτλων παραμονής του ίδιου και της συζύγου του στην Ελλάδα λήγει τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν ενημερώθηκα από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης ότι δεν θα παραλάβουν τις αιτήσεις ανανέωσης παραμονής τους στη χώρα μας, σύμφωνα με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση.
Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος επιχειρηματίας στις αιτήσεις που κατέθεσε στο ΣτΕ υποστηρίζει ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη διότι εκτός από βασικές διατάξεις του Συνάγματος (άρθρα 26, 43 και 64, κ.ά) επιχειρεί να παρακάμψει το νόμο 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης) αφού τον καταργεί επ’ αόριστον μόνο για τους Ρώσους πολίτες.