Σε υποδιεύθυνση θα μετατραπεί το Τμήμα Ασφάλειας Ζακύνθου και θα ενισχυθεί με προσωπικό, ενώ θα δημιουργηθεί αυτοτελές Τμήμα στο αεροδρόμιο, ώστε να αποδεσμευτούν οι δυνάμεις του Τμήματος Ασφαλείας από εκεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Ζάκυνθο, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη.
Ουσιαστικά η Ζάκυνθος ακολουθεί το μοντέλο της Μυκόνου κατά της μαφίας, η οποία ενισχύθηκε τουλάχιστον για την τουριστική σεζόν με πάνω από 100 αστυνομικούς με στόχο τη στελέχωση της νεοϊδρυθείσας Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου.
Το νέο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προέβλεπε ότι την Υποδιεύθυνση θα συγκροτούν τα εξής τρία τμήματα: Αστυνόμευσης, Τουρισμού και Τροχαίας, Ασφάλειας – Αλλοδαπών και Διοικητικής Υποστήριξης.
Το πρώτο από τα τρία τμήματα ασχολείται με θέματα ένστολης αστυνόμευσης, όπως είναι η εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας, η εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η φύλαξη στόχων πιθανών εγκληματικών ενεργειών κ.ά.
Το τμήμα Ασφαλείας είναι επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση –κυρίως– της διακίνησης ναρκωτικών, όπως επίσης και της παράτυπης μετανάστευσης.
Το τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης τέλος, ρυθμίζει θέματα εσωτερικών λειτουργιών.
«Αποτελεί απόφασή μας η δίωξη του εγκλήματος στη Ζάκυνθο, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, η αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών και μια σειρά άλλων πράξεων ανομίας, εγκληματικότητας και παραβατικότητας, που συμβαίνουν στο νησί και ιδιαίτερα σε κάποια σημεία όπως είναι ο Λαγανάς» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως στόχος της επίσκεψης τους στο νησί, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι «να εξετάσουμε όλες τις αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει τον τελευταίο καιρό και να δούμε κατά πόσο αυτές οι αποφάσεις υλοποιούνται, αποδίδουν και ικανοποιούν τους κατοίκους της Ζακύνθου.
Ενώ, ταυτόχρονα να βελτιώσουμε περαιτέρω την απόδοση των αστυνομικών Αρχών και υπηρεσιών τις οποίες ενισχύσαμε τον τελευταίο καιρό με 120 αστυνομικούς, ενώ πέρυσι είχαμε μόνο 17».
Σημειώνεται ότι η απόφαση για την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στη Ζάκυνθο ελήφθη και στον απόηχο των δύο φόνων που συγκλόνισαν το νησί, αυτόν της Χριστίνας Κλουτσινιώτη αλλά και έναν χρόνο μετά του συζύγου της, Ντίμη Κορφιάτη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και τον Διευθυντή Ασφάλειας Αττικής συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ζακύνθου και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του νησιού.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, όπου συμμετείχαν ο Βουλευτής ΝΔ του νησιού Δ. Ακτύπης, ο Δήμαρχος Ν. Αρετάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Στασινόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού Κατερίνα Μοθωναίου, όπως και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, ο Ιδιοκτήτης του Ξενοδοχείου καραντίνας, οι Πρόεδροι Συλλόγων Ξενοδόχων του νησιού, ο Λιμενάρχης και Προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στο νησί, η διασφάλιση της ομαλότητας σε περιοχές, όπως ο Λαγανάς όπου μέχρι πρόσφατα καταγράφονταν περιστατικά παραβατικότητας και ανομίας, οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, καθώς και τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται σε τοπικό επίπεδο.