Οριστικό «τέλος» στην μετάδοση του βρετανικού δικτύου BBC βάζει η Κίνα, μετά από μπαράζ ρεπορτάζ εναντίον της και σειρά αλληλοκατηγοριών.
Ειδικότερα, η κινεζική κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 να απαγορεύσει πλέον την προβολή του BBC World News στην Κίνα.
αφού διαπίστωσε, όπως καταγγέλλει ότι ο βρετανικός οργανισμός ειδήσεων «παραβίασε τις αρχές της αλήθειας και της αμεροληψίας στη δημοσιογραφία».
Η Εθνική Υπηρεσία Ραδιοτηλεόρασης (NRTA) δήλωσε ότι η άδεια εκπομπής του BBC αποσύρθηκε λόγω σοβαρών παραβιάσεων που διαπράχθηκαν σε δημοσιεύματα του καναλιού για την Κίνα.
Η ανακοίνωση
«Η κρατική διοίκηση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης δεν επιτρέπει πια το BBC World News στην Κίνα.
Μετά από έρευνα, οι σχετικές με την Κίνα αναφορές του BBC World News παραβίασαν σοβαρά τους κανονισμούς για τη διαχείριση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης και τα διοικητικά μέτρα για τα τηλεοπτικά κανάλια στο εξωτερικό .
Παραβιάζει την αλήθεια και δικαιοσύνη στις ειδήσεις, βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα της Κίνας, υπονομεύει την κινεζική εθνική ενότητα και δεν πληροί τις προϋποθέσεις προβολής των διεθνών καναλιών στην Κίνα», ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Ραδιοτηλεόρασης (NRTA), αναφέροντας ότι ορισμένες εκθέσεις του BBC για την Κίνα παραβίασαν τις αρχές της αλήθειας και της αμεροληψίας στη δημοσιογραφία.
Το χρονικό της σύγκρουσης
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για την κάλυψη της 29ης Ιανουαρίου για τον κορωνοϊό λέγοντας πως το BBC πρόσφατα «συνέδεσε την πανδημία με την πολιτική» και «αναμάσησε θεωρίες για συγκάλυψη από την Κίνα»
Το βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC δήλωσε πως επιμένει στη «σωστή και δίκαιη μετάδοση» των γεγονότων στην Κίνα και απέρριψε πλήρως τις κατηγορίες του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών για ψευδείς ειδήσεις (fake news) ή ιδεολογική προκατάληψη.
Η Κίνα δήλωσε πως υπέβαλε «αυστηρά διαβήματα» προς το British Broadcasting Corporation (BBC) για αυτό που χαρακτήρισε «fake news» κάλυψη της COVID-19, και κάλεσε το βρετανικό δίκτυο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.
Είπε πως το χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο BBC χρησιμοποίησε ένα βίντεο για να πει πως το κινεζικό τμήμα αποτροπής [της εξάπλωσης] του ιού χρησιμοποίησε βία για να επιβάλει τον νόμο, ενώ στην πραγματικότητα το βίντεο έδειχνε μια άσκηση κατά της τρομοκρατίας.
Αντίδραση της Κίνας
«Η Κίνα καλεί το γραφείο στο Πεκίνο του BBC να λάβει σοβαρά υπόψη τη θέση της Κίνας» ανέφερε το υπουργείο.
Το BBC θα πρέπει «να σταματήσει να τρέφει ιδεολογική προκατάληψη, να σταματήσει να δυσφημεί την Κίνα, να διατηρεί επαγγελματική δεοντολογία και να κάνει αντικειμενική, δίκαιη μετάδοση γεγονότων για την Κίνα».
To BBC είπε πως επιμένει στη «σωστή και δίκαιη μετάδοση των γεγονότων στην Κίνα και απορρίπτει πλήρως αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες για fake news ή ιδεολογική προκατάληψη».
«Το BBC είναι ο διεθνής ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία στον κόσμο, μεταδίδοντας σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο περισσότερων από 400 εκατ. ανθρώπων κάθε εβδομάδα χωρίς φόβο ή εύνοια» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ρεπορτάζ BBC (3/2/2021): Φρίκη στα στρατόπεδα κράτησης των Ουιγούρων με κακοποιήσεις και βιασμούς
Οι γυναίκες στα κινεζικά στρατόπεδα κράτησης για τους Ουιγούρους και για άλλους μουσουλμάνους στη δυτική περιοχή της Κίνας, την Σιντζιάνγκ, υφίσταντο βιασμούς, σεξουαλική κακοποίηση και βασανιστήρια, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του BBC.
Το βρετανικό δίκτυο έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι «πολλές πρώην κρατούμενες και ένας φρουρός είπαν στο BBC ότι είτε βίωσαν είτε είδαν ένα οργανωμένο σύστημα μαζικών βιασμών, σεξουαλικής κακοποίησης και βασανιστηρίων».
Οι κατηγορίες αυτές δεν μπόρεσαν να εξακριβωθούν ανεξάρτητα από το Reuters.
Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες για κακοποίηση στην Σιντζιάνγκ και έχει υποστηρίξει ότι οι εγκαταστάσεις που δημιούργησε στην περιοχή παρείχαν επαγγελματική κατάρτιση συμβάλλοντας στην εξάλειψη του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και του αυτονομισμού και διδάσκοντας νέες δεξιότητες.
Όσα πρόσωπα βρίσκονταν σε αυτές τις εγκαταστάσεις, έχουν πλέον «αποφοιτήσει», ισχυρίζεται το Πεκίνο.
Ερωτηθείς σήμερα σχετικά με το ρεπορτάζ του BBC, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι «είναι απολύτως αβάσιμο» και ότι όσοι έδωσαν συνέντευξη στο BBC έχει «αποδειχτεί πολλές φορές» ότι ήταν «ηθοποιοί που διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες».