Με απόφαση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (C58927, 10/01/25) ακυρώνεται το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Σήμα ‘’Turkaegean’’ μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).
Υπενθυμίζεται, πως το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας (TGA) κατέθεσε προς κατοχύρωση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. το εμπορικό σήμα ‘’Turkaegean’’.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, τον Φεβρουάριο του 2023, ασκήθηκε αίτηση ακύρωσης από την Ελληνική Δημοκρατία, με χειρισμό της υπόθεσης από τον ΟΒΙ για την προσβολή του σήματος του τουρκικού οργανισμού.
Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η σημερινή απόφαση, η οποία αποτελεί δικαίωση των ελληνικών θέσεων.
Η απόφαση – δικαίωση για την Ελλάδα
Σύμφωνα με την απόφαση ο EUIPO
- Κάνει δεκτή την αίτηση της ελληνικής πλευράς,
- Το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αριθ. 18 514 376 κηρύσσεται άκυρο στο σύνολό του
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ
Τον Φεβρουάριο του 2023 ασκήθηκε αίτηση ακύρωσης από την Ελληνική Δημοκρατία, με χειρισμό της υπόθεσης από τον ΟΒΙ για την προσβολή του σήματος του τουρκικού οργανισμού. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η σημερινή απόφαση, η οποία αποτελεί δικαίωση των ελληνικών θέσεων.
Οι δηλώσεις
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε επί του θέματος: «Η Ελλάδα με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ισχυρή στο διεθνές στερέωμα και υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα εμπορικά της συμφέροντα. Διεκδικούμε το δίκιο μας με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε έννομο μέσο. Έτσι φτάσαμε και στη δικαίωση με την προσβολή του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Σήματος ‘’Turkaegean’’».
Ο Πρόεδρος του ΟΒΙ, Δημήτρης Χρόνης, ανέφερε: «Η απόφαση ακύρωσης του ‘’Turkaegean’’ ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις και δικαιώνει σε απόλυτο βαθμό την απόφαση να καταφύγουμε στην προσβολή του σήματος».
Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, σχολίασε: «Στην υπόθεση ‘’Turkaegean’’ o ΟΒΙ μαζί τους νομικούς παραστάτες που εκπροσώπησαν την χώρα, δουλέψαμε συστηματικά και μεθοδικά για να έρθει το σημερινό θετικό αποτέλεσμα σε μια δύσκολη νομική μάχη».
Δικαίωση και από τις ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, με απόφασή του το Γραφείο Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (Trademark Trial and Appeal Board of the United States Patent and Trademark Office – USPTO) ζήτησε από την Άγκυρα περισσότερες διευκρινίσεις για τον λόγο που επέλεξε το εμπορικό σήμα «TurkΑegean» προκειμένου να προωθήσει τον τουρισμό στην Τουρκία.
Η διαδικασία ξεκίνησε το 2023, μετά από προσφυγή της ελληνικής πλευράς.
Πλέον η Τουρκία καλείται να καταθέσει δικαιολογητικά, διαφορετικά σε περίπτωση που η υπόθεση καταλήξει σε δίκη κινδυνεύει με κυρώσεις. Οι αντιπρόσωποι της ελληνικής πλευράς είχαν ζητήσει να καταθέσουν και εκπρόσωποι από τον TGA, κάτι που, όπως φαίνεται, θα γίνει, μάλιστα έχει ήδη διευκρινιστεί ότι θα καταθέσει στέλεχος του τουρκικού οργανισμού.
Τι είναι το Turkaegean – Μια πρόκληση σε μορφή…καμπάνιας
Το «Turkaegean» ήταν ο τίτλος διαφημιστικής καμπάνιας που ξεκίνησε το 2021 και διαφημίζει τις τουρκικές παραλίες στο Αιγαίο με σκοπό την προσέλκυση τουριστών.
Και παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη καμπάνια ήταν στον «αέρα» για πολύ καιρό κανείς δεν μίλησε και δεν παρενέβη.
Τότε η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» φιλοξενούσε ρεπορτάζ για την τουρκική καμπάνια με τίτλο «κόντρα για το Αιγαίο αυτή τη φορά με την Ελλάδα».
«Το Αιγαίο είναι το σκηνικό μιας τουριστικής σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Η Τουρκία ξεκίνησε μια προώθηση με το όνομα «TurkAegean» για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες στο Αιγαίο.
Δεν άργησαν οι αντιδράσεις από την Ελλάδα που βλέπει το Αιγαίο ως δική της περιοχή στον τουρισμό. Η Τουρκία ετοιμάζεται να αυξήσει τη διαφημιστική της παρουσία» έγραφε το άρθρο της Hurriyet.
Μιλώντας για τη συγκεκριμένη καμπάνια, τότε ο Τούρκος υφυπουργός Τουρισμού, δήλωσε ότι επειδή η Ελλάδα βλέπει το Αιγαίο ως δική της περιοχή, έτσι αποφάσισε και η Άγκυρα να προωθήσει αυτό σύνθημα «Turkaegean» προβάλλοντας και σχετικά βίντεο, για να δείξει ότι το Αιγαίο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά μια περιοχή που είναι και της Τουρκίας.