Μετά από 15 χρόνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε το πρόστιμο ύψους 1,06 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβάλει η Κομισιόν στην Intel τον Μάιο του 2009.
Η υπόθεση πέρασε από σαράντα κύματα καθώς το 2014 είχε απορριφθεί στο σύνολό της η προσφυγή της Intel κατά της απόφασης της Κομισιόν.
Η Intel στη συνέχεια κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της απόφασης και η διαφωνία για το βαρύτατο πρόστιμο εξετάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μετά την αναπομπή, το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε εν μέρει την απόφαση της Επιτροπής και στο σύνολό του το πρόστιμο των 1,06 δισεκατομμυρίων.
Η Κομισιόν άσκησε αίτηση αναιρέσεως κατά της αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2022 με την αίτηση αναίρεσης να απορρίπτεται τον Οκτώβριο του 2024, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί οριστικά το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην Intel.
Οι ρυθμιστικές αρχές γενικά αντιτίθενται στις εκπτώσεις που προσφέρουν οι κυρίαρχες εταιρείες επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να είναι αντι-ανταγωνιστικές, ενώ οι εταιρείες λένε ότι οι φορείς που εφαρμόζουν τις διατάξεις πρέπει να αποδείξουν ότι οι εκπτώσεις έχουν αντι-ανταγωνιστικά αποτελέσματα πριν επιβληθούν κυρώσεις στις εταιρείες.
Η υπόθεση της Intel ανακινήθηκε νωρίτερα φέτος όταν ένας δικαστικός σύμβουλος δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν πραγματοποιήσει σωστή οικονομική ανάλυση.