Ένοχος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, ο ταμίας τράπεζας για υπεξαίρεση και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών. Παράλληλα απορρίφθηκαν ως ανυποστήρικτες οι εφέσεις των δύο συγκατηγορούμενων του πρώην εργαζόμενου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου στην Κάσο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της rodiaki.gr, πρόκειται για τον τότε ταμία της τράπεζας και ένα ζευγάρι, που κατηγορούνται για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, το οποίο τους το είχαν εμπιστευτεί με την ιδιότητα του εντολοδόχου και το οποίο υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή, αλλά και απάτη στο δικαστήριο, από την οποία, το συνολικό όφελος και η προκληθείσα ζημία υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ.
Ενώπιον του δικαστηρίου εμφανίστηκε μόνο ο ταμίας και όχι το ζευγάρι των συγκατηγορουμένων του. Έτσι, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις τού ζευγαριού ως ανυποστήρικτες και διατηρούνται οι πρωτόδικες ποινές που τους είχαν επιβληθεί, δηλαδή για τον σύζυγο συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών και για τη σύζυγό του ποινή κάθειρξης 6 ετών, τις οποίες θα πρέπει να εκτίσουν.
Σε ό,τι αφορά τον ταμία που δικάστηκε η έφεσή του κανονικά, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Μανώλη Κουτσούκου, του επέβαλε ποινή κάθειρξης 7 ετών. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, ο ταμίας κατηγορείται ότι το χρονικό διάστημα από τις 11 Μαρτίου 2005 έως και τις 14 Μαρτίου 2006, υπεξαίρεσε το συνολικό ποσό των περίπου 657.000 ευρώ.
Ο δε σύζυγος κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός στην πράξη αυτή του ταμία, ενώ μαζί με τη σύζυγό του κατηγορούνται για απάτη επί τω Δικαστηρίων. Ότι δηλαδή, ενώ είχαν ομόλογα αξίας 200.000 ευρώ έκαστος, για τα οποία – σύμφωνα και με τους ισχυρισμούς της τράπεζας- είχαν πληρωθεί τμηματικά από τις 30 Σεπτεμβρίου 2004 έως τις 3 Μαΐου 2005, εντούτοις, προέβησαν στην έκδοση διαταγής πληρωμής.
Η πρωτόδικη απόφαση
Και στους τρεις εμπλεκόμενους είχαν επιβληθεί πρωτόδικα ποινές κάθειρξης, με αποτέλεσμα, ο ταμίας να οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς η έφεσή του δεν είχε αναστέλλουσα δύναμη, κάτι που δεν ίσχυσε για τους συγκατηγορούμενούς του, οι εφέσεις των οποίων είχαν αναστέλλουσα δύναμη.
Το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στις 12 Δεκεμβρίου 2023 έκρινε τον ταμία ένοχο σε πρώτο βαθμός για υπεξαίρεση ποσού περίπου 660.000 ευρώ και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, ένοχο τον σύζυγο για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση τού υπαλλήλου αλλά και για απάτη επί των Δικαστηρίων και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 6 ετών για κάθε πράξη, δηλαδή κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, και ένοχη και τη σύζυγο τού τελευταίου για απάτη επί των Δικαστηρίων και της επέβαλε ποινή κάθειρξης 6 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και τα δύο παιδιά τού ζευγαριού, όπου το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει αθώα, την κόρη ελλείψει δόλου ενώ για τον γιο, έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.