Σύστημα «συναγερμού» για φορολογούμενους που κινδυνεύουν με απώλεια ρύθμισης χρεών καθώς θα τους ειδοποιεί εγκαίρως για την πληρωμή των μηνιαίων δόσεων θέτει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ από τον Ιούνιο στο πλαίσιο των νέων παρεμβάσεων από το οικονομικό επιτελείο για τον περιορισμό αυτών των φαινομένων.
Ειδικότερα με το νέο αυτόματο μηχανισμό θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης.
Επίσης σε περίπτωση που φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα και εάν δεν το κάνει η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό προϊστάμενο της ΔΟΥ.
Επίσης με το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας το πλαίσιο διατήρησης ρυθμίσεων οφειλών καθίσταται πιο ελαστικό καθώς δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές να μην τίθεται εκτός προγράμματος εφόσον εξοφλούν ή τακτοποιούν τα υπόλοιπα χρέη μέσα σε διάστημα 3 μηνών.
Χαμηλή ανταπόκριση
Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει χαμηλή ανταπόκριση των φορολογούμενων στα προγράμματα διακανονισμού των οφελών αφού από το συνολικό εισπράξιμο «κόκκινο» χρέος προς την εφορία ύψους 81 δισ. ευρώ μόνο τα 4,7 δισ. ευρώ η το 5,8% βρίσκεται σε ρύθμιση.
Επτά στους δέκα οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρωστούν έως 300.000 ευρώ και συνολικά έχουν ρυθμίσει χρέη 3,2 δις. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα περίπου 1,4 δις. ευρώ αφορούν ένα μικρό όγκο οφειλετών (29,6% του συνόλου των φορολογουμένων με ρυθμισμένα χρέη) που χρωστούν περισσότερα από 300.000 ευρώ ο καθένας.
Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών αφορά τους «μικρούς» με χρέη από 500 έως 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και από 10.000 έως 100.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.
Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία ανέρχονται σε 3.878.712 και από αυτούς σε 1.506.475 έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα ενώ 2.141.258 κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τροπολογία για πάγωμα επιτοκίων στην πάγια ρύθμιση
Στο μεταξύ μετά το θέμα που ανέδειξε το «BN» παγώνουν αναδρομικά από τον Απρίλιο και για ένα χρόνο τα επιτόκια στις οφειλές της πάγιας ρύθμισης ενώ επιπλέον ποσά που κατέβαλαν οι υπόχρεοι θα συμψηφιστούν με την επόμενη δόση.
Αυτό θα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα και με την οποία το επιτόκιο για την αποπληρωμή των οφειλών σε 12 δόσεις μειώνεται στο 4,34% από 6,68% που είναι σήμερα και για τις 24 δόσεις στο 5,84% από 8,18%.
Επίσης σταθερό μέχρι τις 9 Αυγούστου 2025 παραμένει το επιτόκιο 8,76% το χρόνο ή 0,73% το μήνα για εκπρόθεσμη πληρωμή των φόρων και στο 6% μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025 το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr