Η απόφαση ενός ελληνικού δικαστηρίου να αποσύρει ποινικές διώξεις κατά δεκάδων διεθνών εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που κατηγορούνται για κατασκοπεία και διευκόλυνση της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα έγινε δεκτή με χαρά από τους κατηγορουμένους, γράφει σχετικά σημερινό δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.
Tριμελές δικαστικό συμβούλιο στη Λέσβο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τη συνέχιση της υπόθεσης εναντίον 35 κυρίως Γερμανών υπηκόων.
«Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να στηρίξουν τις κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων», υποστήριξε το δικαστήριο στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη 30/4.
Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους κατηγορούμενους περιέγραψαν την απόφαση ως μια καλή μέρα για τους ανθρωπιστές σε μια εποχή που η σωτήρια εργασία αλληλεγγύης είχε γίνει ολοένα και πιο ποινικοποιημένη.
«Είναι πολύ ενθαρρυντικό», είπε ο Zacharias Kesses, δικηγόρος που υπερασπίζεται ορισμένους από τους εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Η αφήγηση της αστυνομίας βασίστηκε σε υποθέσεις και εικασίες. Ήταν καθαρή μυθοπλασία και τα δικαστήρια της Λέσβου κατάλαβαν, νομίζω, τελικά ότι δεν μπορούν να κατηγορήσουν ανθρώπους για το έγκλημα του ανθρωπισμού, ότι δεν μπορούν να υποθέσουν ότι οι ανθρωπιστές είναι λαθρέμποροι ανθρώπων».
Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και πολίτες από τη Νορβηγία, την Αυστρία και την Ελβετία, συνελήφθησαν στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά από έρευνα της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών και των αντιτρομοκρατικών μονάδων που φέρεται να τους συνέδεαν με διακινητές που μετέφεραν ανθρώπους από τις τουρκικές ακτές στο νησί.
Η αστυνομία υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι στην αρωγή χρησιμοποίησαν κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για να παρέχουν στους λαθρέμπορους τις γεωγραφικές συντεταγμένες των περιοχών απόβασης, ώστε να μπορούν να παρακάμψουν τις περιπολίες της ελληνικής ακτοφυλακής.
Οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ αρνήθηκαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.
Η Mardini, πρώην κολυμβήτρια, έγινε πρωτοσέλιδο μαζί με την αδερφή της, Yusra, όταν έσωσαν 18 συνεπιβάτες σε μια βυθιζόμενη λέμβο κάνοντας το επικίνδυνο πέρασμα από την Τουρκία.
Επιστρέφοντας στη Λέσβο, το νησί στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης ως υπάλληλος έρευνας και διάσωσης το 2016, θα περνούσε περισσότερους από τρεις μήνες στην προφυλάκιση αντιμέτωπη με κατηγορίες από κατασκοπεία έως παράνομη παρακολούθηση ραδιοσυχνοτήτων.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν ομόφωνα τις κατηγορίες – που απαγγέλθηκαν σε 24 εργαζομένους από ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονταν εθελοντικά στο πλέον ανενεργό Emergency Response Center International – ως «φασιστικές».
Ενώ η κατηγορία της κατασκοπείας αποσύρθηκε από δικαστήριο στη Λέσβο τον Ιανουάριο του 2023, ολόκληρη η ομάδα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργήματος για λαθρεμπόριο ανθρώπων, απάτη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εγκλήματα που σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία επισύρουν ποινές φυλάκισης 25 ετών.