Μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες στο στόχαστρο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας μπαίνουν πολυεθνικές, μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι και επιχειρήσεις από τον τουριστικό κλάδο που δραστηριοποιούνται πάνω στο κύμα.
Από τα 20 νομοσχέδια που θα έρθουν το 2024 στη Βουλή, ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο τα δύο πρώτα που θα έρθουν με την διαδικασία του κατεπείγοντος και προβλέπουν την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ελάχιστη φορολογία των πολυεθνικών αλλά και σειρά ρυθμίσεων για την εκμετάλλευση του αιγιαλού και της παραλίας.

Αναλυτικότερα:

1. Ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή Οδηγία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και σε ελληνικούς ομίλους μεγάλης κλίμακας με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον περιβόητο «Πυλώνα 2» που υποχρεώνει όλες τις πολυεθνικές να πληρώνουν ελάχιστο φόρο 15% επί των κερδών που αποκτούν σε μια χώρα μέλος βάζοντας τέλος στην πρακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι επιχειρηματικοί κολοσσοί μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες – παραδείσους με χαμηλότερη φορολογία. Στην Ελλάδα τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22% πλην όμως 2 από τις 19 πολυεθνικές έβρισκαν παράθυρα προκειμένου να φορολογηθούν χαμηλότερα σε άλλες χώρες, οπότε με το νέο καθεστώς θα κληθούν να πληρώσουν την διαφορά με το 15% με το άμεσο δημοσιονομικό όφελος να υπολογίζεται σε 70 με 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Να σημειωθεί ότι το θέμα για την επιβολή ελάχιστου φόρου είχε ξεκινήσει στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας από τον ΟΟΣΑ με τον Οργανισμό να υπολογίζει τις ετήσιες απώλειες εσόδων σε τουλάχιστον 180 – 200 δισ. δολάρια.

2. Έρχεται νέο πιο αυστηρό πλαίσιο χρήσης και εκμετάλλευσης του αιγιαλού και της παραλίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να καταγγέλλουν περιστατικά με αυθαιρεσίες που συμβαίνουν στον αιγιαλό μέσω ειδικής εφαρμογής που θα «τρέχει» στα κινητά τους τηλέφωνα. Ταυτόχρονα εντείνονται οι έλεγχοι οι οποίοι φεύγουν από την αρμοδιότητα των δήμων και ανατίθενται στις Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου. Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό προβλέπει ακόμη τσουχτερά πρόστιμα και ποινές τα οποία θα βεβαιώνονται και θα εισπράττονται άμεσα καθώς θα υπάρχουν drones και αεροφωτογραφίες προκειμένου να διασφαλίζεται η νόμιμη εκμετάλλευση του αιγιαλού. Σύμφωνα πάντως με αρμόδια στελέχη κατά το έτος 2024 προγραμματίζεται να υπάρξει ευρεία χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, όπως Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – drones), σε συνδυασμό με εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, για τη διαπίστωση παραβάσεων και την ανεύρεση καταπατήσεων σε κοινόχρηστους χώρους σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, οι οποίοι θα εκτείνονται σε όλη την επικράτεια.

Το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη ειδικού πληροφοριακού συστήματος μέσα από το οποίο θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου για πάνω από 30 έτη με εκπτώσεις έως 80% στην αντικειμενική τιμή και σε 60 δόσεις από 100 ευρώ το μήνα που προβλέπει ο νόμος. Στόχος είναι η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ σε βάθος 5 ετών. Υπολογίζεται πως πάνω από εννέα στα δέκα δημόσια ακίνητα έχουν καταπατηθεί καθώς σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%. Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr