Την οικονομική ενίσχυση ασκούμενων δικηγόρων ζητάει με επιστολή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης η Ένωση Νέων και Ασκούμενων Δικηγόρων Αθηνών, με αφορμή την πανδημία.

Ειδικότερα αναφέρεται:
ΠΡΟΣ:

κ. Υπουργό Οικονομικών

κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Κοιν.: κ. Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης , κ. Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το δικηγορικό σώμα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων απαιτώντας την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών μέτρων, θέτοντας τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας ως μείζον σημασίας ζήτημα. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι οι οικονομικές επιπτώσεις έπληξαν δυσβάσταχτα, ιδίως τους πιο αδύναμους από εμάς, ασκούμενους και νέους δικηγόρους

Σε αυτή την δεύτερη φάση της πανδημίας, ο θεσμικός μας ρόλος, μας καλεί να σας τονίσουμε ότι οι ασκούμενοι δικηγόροι, μια ομάδα μακροχρόνια αδικημένη, φαίνεται έως τώρα να μην εντάσσεται σε καμία οικονομική ενίσχυση. Η ομάδα αυτή είναι εκ των πραγμάτων εξαρτημένη από τα Δικηγορικά γραφεία στα οποία απασχολείται, χωρίς καμία περαιτέρω δυνατότητα ανεξάρτητης επαγγελματικής δραστηριοποίησης. Την ίδια στιγμή, Δικηγόροι αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή πτώση στον κύκλο εργασιών τους, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης και της νέας αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων. Άμεσα θιγόμενοι αυτής της κατάστασης, όπως είναι φυσικό, είναι οι ασκούμενοι Δικηγόροι οι οποίοι έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν μείωση στις απολαβές τους, είτε έχουν απωλέσει την εργασία τους.

Ζητάμε, έστω και αυτή την στιγμή, να ενταχθούν οι ασκούμενοι δικηγόροι σε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης. Είναι, δε, βέβαιο ότι η εν λόγω οικονομική ενίσχυση δεν θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς οι ενεργοί ασκούμενοι δικηγόροι ανά τη χώρα ανέρχονται περίπου σε 3.500 χιλιάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας από το προηγούμενο διάστημα, όταν και ορθώς εντάξατε τους ασκούμενους στα μέτρα στήριξης που δόθηκαν στον κλάδο μας .

Η στήριξη των αδύναμων και σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων είναι προτεραιότητα του Κράτους Δικαίου. Η νομοθετικά κατοχυρωμένη εξαίρεσή τους από την υποχρέωση για έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας δεν μπορεί να συνιστά και λόγο αποκλεισμού τους από οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση χαρακτηρίζοντάς τους για ακόμα μια φορά ως ομάδα με μόνο υποχρεώσεις και ελάχιστα δικαιώματα, δεδομένου ότι συνιστούν αποδεδειγμένα παραγωγικό ιστό της κοινωνίας .

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΡΙΝΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ